Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Beta 2022 | Bienala Timișoreană de Arhitectură

Perioada
23 septembrie-23 octombrie 2022
Suma solicitată
494.540 lei

Bienala Timișoreană de Arhitectură este un proiect cultural al Filialei Teritoriale Timiș a Ordinului Arhitecților din România ajuns la a patra ediție. Bienala reflectă determinarea echipei și a organizației profesionale, de a modifica, în sens pozitiv, modul în care mediul construit este înțeles și apreciat. Bienala are două niveluri de structurare: un prim nivel identitar – care se racordează la tema generală a bienalei din fiecare ediție, și un al doilea – în relație cu obiectivele bienalei, grupate pe categoriile Educație, Profesie, Oraș. Beta 2022 se va desfășura în jurul temei centrale Orașul, un bun comun, subiect analizat în cadrul ediției curente din multiple perspective, care vine în întâmpinarea nevoilor mai multor actori, îndeosebi ale trinomul societate civilă - corp profesional - administrație. Programul bienalei este generat de cele două componente majore, expoziția principală de curatori și expoziția-concurs, respectiv suita de evenimente generate de acestea.

Expoziția-concurs Beta este unul dintre principalele evenimente care susține și promovează arhitectura din euroregiune, fiind conceput ca o interfață de relaționare atât în cadrul profesiei, cât şi între profesie şi mediul socio-cultural în care aceasta activează. Pe lângă cele două componente - concursul și expoziția - sunt generate o serie de evenimente în relație cu acestea, precum prezentările lucrărilor selectate în concurs, conferințele juriului și gala de premiere a câștigătorilor. Expoziția principală intitulată Another breach in the wall, curatoriată de Daniel Tudor Munteanu și Davide Tommaso Ferrando, va fi dedicată proiectelor și acțiunilor capabile să genereze spații urbane excepționale, care privesc cu un ochi critic legile, regulile și codurile de conduită conform cărora spațiul urban este produs și utilizat în mod tradițional. Scopul expoziției este de a demonstra că spațiul urban, conceput ca un spațiu social în care ne putem întâlni pentru a dezbate, a protesta, a avea grijă unii de alții, a colabora și multe altele, poate fi produs de orice persoană care are instrumentele potrivite.

Expoziția principală generează o serie de evenimente conexe, mai exact un program de mediere și un program complementar. Programul de mediere constă într-o serie de dezbateri și conferințe, o publicație care va complta conținutul expoziției, o selecție de expoziții itinerante, seri de film și tururi ghidate. Programul complementar cuprinde o serie de proiecte precum Privește Orașul, Tur de arhitectură și altele. Beta propune o arhitectură a acțiunii, definită de dorința de a fi pro-activ, de a colabora, de a intra în dialog și de a relaționa; de a înțelege, până la urmă, harta completă și complexă a mediului construit. Ne dorim să promovăm interacțiunea și multidisciplinaritatea; propunem dialog în locul declarațiilor, colaborare în locul izolării, procese în locul evenimentelor punctuale.


Distribuie
Este utilă această pagină?