Proiectul Asociației Festivalul Baroc Timișoara este o inițiativă care vizează dezvoltarea unui cadru educațional specializat pentru interpretarea muzicii baroce la nivel universitar. În contextul în care Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara a introdus recent cursul Orchestra Barocă, proiectul Schola Cantorum Timisiensis vizează formarea studenților în tehnicile de interpretare a muzicii vechi pe instrumente de epocă. În cadrul proiectului, cinci muzicieni de renume internațional vor susține ateliere intensive și prezentări instrumentale, pregătind astfel tinerii muzicieni pentru interpretări de calitate și conectându-i cu experți în domeniu. Studenții vor avea ocazia să aprofundeze tehnici autentice sub îndrumarea violonistei Katarina Aleksic, clavecinistei Jovana Topalov, violonistului Miron Andres, sopranei Narcisa Brumar și a profesorului Caius Hera, coordonatorul proiectului. La finalul atelierelor, studenții vor susține un concert de muzică barocă și vor primi diplome și premii pentru a-i încuraja să își continue studiul. Prin facilitarea colaborărilor cu artiști din alte țări și integrarea repertoriului baroc, proiectul promovează educația și conectarea la o culturală internațională, contribuind astfel la creșterea ofertei culturale locale și la dezvoltarea unei comunități artistice în domeniul muzical.
Asociația Festivalul Baroc Timișoara a fost înființată în anul 2012 cu scopul de a organiza unfestival anual de muzică veche în Sala Barocă din Muzeul de Artă a Timișoarei. Încă de la prima ediție, festivalul s-a bucurat de un public numeros, evenimentele s-au desfășurat atât în Sala
Barocă, fiind primul eveniment de acest gen din cadrul instituției, cât și în alte locații istorice din Timișoara. Festivalul a devenit un eveniment emblematic pentru oraș. În cele zece ediții, Festivalul Baroc a crescut exponențial ca imagine și anvergură.