Expoziție de pictură Identitate/Identități abordează tema identității într-o lumea globalizată și hiper-digitalizată. Expoziția este organizată de asist.cercet.dr. Oana Popescu și Georgeta Predoiu, curatoriată de prof.univ.dr. Daniela Constantin. Demersul este rezultatul unei provocări adresată unui număr de treisprezece masteranzi ai programului Pictură – Surse și resurse ale imaginii, anul 1, de către prof. univ. Daniela Constantin în cadrul disciplinei „Investigații alternative în cromatologie”. Expoziția va fi vernisată de lector univ.dr. Andreea Lazea.
Mai multe informații, aici.
Asociația La Figurat propune, în cadrul Sit+Read Artbook Fair, o expozițiede afișe, realizată de colectivul artistic Matrijarsija, din Blegrad (Serbia), care evidențiază creativitatea și diversitatea expresiilor grafice contemporane, reflectând teme socio-culturale relevante. Ca entitate artistică, Matrijarsija organizează expoziții, ateliere și evenimente care încurajează interacțiunea și creativitatea în rândul participanților. Expoziția cu care vor fi prezenți la Timișoara va oferi o privire asupra activității grupului artistic Matrijaršija din Belgrad, evidențiind contribuțiile sale semnificative la arta independentă și viața comunității.
Mai multe informații, aici.
Programul de evenimente conexe este dedicat practicienilor culturali, dar și unui public conștient ecologic, cu scopul de a deschide o conversație trans-locală la intersecția dintre oameni și ape. Vernisajul va avea loc pe 17 octombrie, de la ora 18:00, urmat de un tur ghidat alături de curatoarea Adelina Luft.
Ar mai trebui să știi că Între Ape aduce împreună patru inițiative interdisciplinare care explorează ecologia socială a apei. Peste 30 de artiști, arhitecți, curatori și manageri culturali au cercetat corpuri de apă și ecosisteme hidrologice din România, în anul 2024. Îți mai spunem că în cadrul acestui proiect complex se vor derula o serie de evenimente conexe, iar programul îl găsești aici.
Evenimentul este organizat de EUNIC România și Fundația9, în colaborare cu partenerii locali Administraţia Naţională Apele Române - Administraţia Bazinală de Apă Banat, Muzeul Apei Timişoara şi launmomentdat.
Mai multe informații, aici.
Dacă nu ai auzit încă de cei de la Teatrul Senzorial îți spunem că trupa practică o formă de teatru cu efect terapeutic în care sunt folosite muzică live, tehnici de meditație ghidată și sound healing. Oricât de bizar ți-ar părea că sună, nu e, și asta pentru că trăim o viață plină de stres și avem nevoie ca de aer de cultură și formele ei de manifestare cât mai diferite și diverse pentru a ieși din zona de confort, pentru a ne explora chiar propria creativitate latentă.
Mai multe informații, aici.
Mai multe informații, aici.
Proiectul This-Connected lansează Living exibition, o expoziție dedicată explorării colaborative a contextelor culturale din Timișoara (România), Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria), orașe desemnate Capitale Europene ale Culturii în anul 2023. În cadrul This-Connected | Living-Exhibition, artiști din cele trei țări, provenind din discipline artistice variate, se întâlnesc într-o expoziție care reunește cercetări și perspective creative diferite.
Mai multe informații, aici.
Palat Ștefania găzduiește pe 21 octombrie, de la ora 21:00, spectacolul de teatru „Expuși”, regia Vlad Bălan, parte din programului Festivalului Internațional de Teatru Sunlight Theatre: Performative Dialogues II. Povestea spectacolului are la bază tema extremismului, angoasă tot mai prezentă a timpurilor pe care le trăim. Un vernisaj al unor artiști debutanți este dat peste cap de „intervenția” unui grup de tineri extremiști.
Fără a teoretiza excesiv și lăsând spațiu spectatorului pentru propriile răspunsuri, spectacolul sondează o serie de întrebări, care plutesc în aer, în România anului 2024: Cum arată dialogul între tradiție și inovație artistică într-o lume puternic ideologizată? Care e raportul între autenticitate și impostură în zonele activiste și progresiste? Ce loc ocupă banii într-un asemenea context? Cum ajung unii tineri să se radicalizeze și care sunt dinamicile care stau la baza unor astfel de grupuri extremiste?
Mai multe informații, aici.
Evenimentul Drag District propus de Identity.Education este un spațiu creativ menit să sprijine și să consolideze arta drag în România. În cadrul evenimentului, performerii Drag District vor explora teritorii intime revendicând bucăți dintr-o istorie complexă și opresivă, dar și unită de competiție, strălucire, grotesc și glam. Drag queens and kings din România vor performa pe scena Drag District, iar gazda evenimentul va fi Andreea LaGrand (drag queen din Timișoara încă de la început de anii 2000), iar DJ vor fi YCS și Admina (Platforma Corp.).
Mai multe informații, aici.
Spațiile pentru comunitate, administrate de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, sunt deschise tuturor, publicului larg și comunității. Cele 8 spații, la care se adaugă Cinema Victoria și Cinema Timiș, în caz că nu ai aflat încă, găzduiesc toată paleta de evenimente pe care ți le poți imagina și dori să se întâmple în Timișoara.