Expoziție de pictură Identitate/Identități abordează tema identității într-o lumea globalizată și hiper-digitalizată. Expoziția este organizată de asist.cercet.dr. Oana Popescu și Georgeta Predoiu, curatoriată de prof.univ.dr. Daniela Constantin. Demersul este rezultatul unei provocări adresată unui număr de treisprezece masteranzi ai programului Pictură – Surse și resurse ale imaginii, anul 1, de către prof. univ. Daniela Constantin în cadrul disciplinei ”Investigații alternative în cromatologie”. Expoziția va fi vernisată de lector univ.dr. Andreea Lazea. ”A aborda prin artă tema identității înseamnă a crea o expresie vizuală a ceea ce este unic și, în același timp, esențial pentru un individ uman. Dar a trata această temă printr-un demers colectiv prezintă o provocare suplimentară – transpunerea, în atelier, a unei situații socio-psihologice complexe, în care autodefinirea include prezența – întâmplătoare sau asumată – a celor de lângă noi. În ecuația complexă a definirii eu-lui, societatea acționează ca un factor care ne constrânge, ne limitează câteodată, iar alteori ne potențează și ne sporește libertatea.”
Conceptul cursului ”Investigații alternative în cromatologie” este, potrivit prof. univ. Daniela Constantin: Într-un context existențial definit prin uniformizarea maselor sub influența globalizării, tendința de invidualizare a persoanei apare ca tematică de cercetare în studiile teoretice și în artele vizuale, dezvoltându-se o serie de preocupări contemporane ale căror motivație provine din nevoia de afirmare a identității unice și din dorința de exprimare a acesteia în cadrul interacțiunilor sociale. Problema se pune cum se realizează trecerea între: INTERIORITATE - INSPIRAȚIE - INVIZIBIL sau EXTERIORITATE - LUCIDITATE - VIZIBIL.
Vernisaj: 25 octombrie | 18:00
Program: | 25 octombrie - 13 noiembrie 16:00 - 20:00
Masteranzi expozanți:
Slavicica Brosniac. Abordează identitatea psihologică, printr-o figurație semiabstractizată, prin abordarea spațiului domestic, într-o gamă policromă cu accente pe figurația sugerată.
Zoltan Gabor. Abordează identitatea psihologică cu raportare la societatea actuală, privind interiorizarea, criza de identitate, stereotipurile, atitudinile și rolurile de gen, într-o reprezentare figurativă, în monocromie de verde.
Ioan Gal. Abordează identitatea psihologică și socială, prin raportarea sa personală la societate, apelând la figuratie și elemente simbolice, într-o reprezentare a unei armonii consonante.
Andreea Gugescu. Abordează identitatea psihologică prin amintiri din locurile îndrăgite de acasă, într-un cadru clar-obscur, alb-negru, într-o abordare figurativă, tratată pictural.
Ada Murarescu. Abordeaza identitatea psihologică într-o gamă de albastru, cu accente de galben, supus unui figurativ al lumii vegetale între tenta plată și cea picturală.
Maria Popescu. Abordează identitatea psihologică, socială dar și vestimentară, prin identificarea și raportarea personală la societatea consumismului. Reprezentare figurativă, optimistă, prin contraste mari de culori fosforescente.
Constantin Popovici. Abordează identitatea socială și pe cea psihologică prin raportarea sa la societate într-o gamă albastru-oranj, într-un figurativ tratat pictural.
Georgeta Predoiu. Abordează identitatea psihologică și cea culturală, prin raportarea sa în contextul socio-cultural actual, văzut prin prisma interiorizării și reprezentării personale, într-o abordare abstractă a unei armonii de culori reci.
Gheorghița Simion. Abordează identitatea psihologică și cea socială, printr-o prezentare duală, figurativă, esențializată și sugestivă a siluetei feminine (personale), în galben și gri-violet.