Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Timișoara Guitar Day | Conexiuni

Perioada
1 august -15 noiembrie
Suma solicitată
100.000 lei

Timisoara Guitar Day este un proiect organizat de Asociația Culturalaă Play, în parteneriat cu Asociația BegArt și Asociația Media Pont din Serbia. În perioada august-octombrie, comunitatea timișoreană celebrează muzica folk-rock, dar si chitara ca instrument reprezentativ, simbol al culturii folk-rock. Explorarea chitarei, a posibilităților acestui instrument și a muzicii care se poate interpreta, stimulând conexiunea  între participanți și grupuri&artiști locali prin muzica folk-rock. Evenimentele din cadrul proiectului se vor defășura în locuri și medii diferite – școală, împrejurimile Canalului Bega sau cartierele limitrofe. Artiștii independenți din zona folk-rock, amatori, profesioniști, pasionați, grupuri de chitară, formații, trupe – indiferent de vârstă, etnie, nivel artistic, reprezintă o resursă importantă a comunității timișorene, care va fi pusă în valoare prin activitățile proiectului.

Proiectul este gândit și ca o platformă de promovare și valorizare a grupurilor și cercurilor de chitară din oraș, a trupelor la început de drum, a muzicienilor independenți de folk-rock din Timișoara. Astfel, adresăm situația marginală a acestora în raport cu oferta culturală mainstream reprezentată de festivalurile și evenimentele consacrate. Proiectul constă în derularea a trei evenimente -Timișoara Guitar Day - cu durata de o zi constând în recitaluri, concerte, performance-uri, proiecții de film, activități de facilitare a accesului la cultură al unor categorii de public defavorizate cultural, din zonele non-centrale și limtrofe.

Proiectul propune un model inovativ de celebrare a chitarei și a muzicii folk-rock, dezvoltând identitatea Guitar Friendly City câștigată în ultimii doi ani prin seria de evenimente Pune mâna pe chitară și Guitar Meeting, dar și tradiția de oraș fanion al rock-ului. Proiectul activează cultural și artistic malurile râului Bega, o școală și un cartier limitrof al Timișoarei, dar și artiști și formații locale, grupuri organizate de chitariști, printr-o serie de intervenții care au asociate evenimente participative – concerte de muzica folk-rock, ateliere și workshop-uri de educație muzicala.

Asociația Culturală Play a apărut ca răspuns la starea precară a educației culturale și artistice în rândul tinerei generații. Viziunea: transformarea comunităților locale prin artă și cultură. Asociația susținem copiii și tinerii să devină caractere puternice, educându-i să acționeze colaborativ și responsabil. Misiune este aceea de a mobiliza parteneri și resurse pentru a crea programe și proiecte de educație culturală și artistică adaptate nevoilor reale ale grupurilor țintă. În cei nouă ani de activitate, asociația a derulat peste 20 proiecte şi programe culturale cu valoare educaţională, concursuri, recitaluri, spectacole, festivaluri, ateliere, concerte.


Distribuie
Este utilă această pagină?