Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

The Silent Room

Organizator
Sabina Suru
Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Proiectul propus de Sabina Suru în cadrul Bursei de Creație Energie! - The silent room.  propune un sistem speculativ de grijă pentru tehnologie, prin adaptarea unor tehnici de conservare tehno-ritualică la un demers artistic. ”10-15 obiecte tehnologice ireparabile/inutilizabile/abandonate vor fi izolate în etapa de cercetare și obținute fizic cu sprijinul anumitor comunități online, naționale (Politehnica Craiova, Institute de cercetare de la Măgurele, Atelierele Malmaison) și locale din Timișoara (Politehnica Timișoara, Azilul de Calculatoare, Simultan, Indecis). Obiectele vor fi curățate cu grijă și pregătite pentru a fi incluse într-un program de ocrotire tehnologică și vor fi păstrate în giulgiuri de bioplastic, pentru o conservare nefirească și chestionare a identității lor obiectuale într-o lume mai-mult-decât-umană, formând o instalație modulară.”

Proiectul Sabinei Suru se va finaliza cu o expoziție la Indecis Artist Run Space, însoțită de un workshop exploratoriu în care va tatona relații speculative cu tehnologia, tur ghidat în expoziție și un articol-testimonial despre cercetarea dezvoltată. În cadrul procesului creativ, Sabina Suru va avea și o etapa experimentală: explorarea materialelor și metodelor pentru instalație (tehnici și rețete pentru bioplastic, efecte de lumină și metode de transparentizare a materialului natural, alte materiale pentru conservarea obiectelor tehnologice, tehnici de pliere a foilor de bioplastic pentru giulgiurile de ocrotire; testarea tehnicilor de conservare a tehnologiei (simbolice și literale). Etapa va fi urmată de o sinteza cercetării (pentru producție artistică & diseminare). De asemenea, o expoziție și evenimente publice.

Sabina Suru este artistă intermedia și manager cultural din București, co-fondatoare a Asociației Marginal și a hibridului artist-run VAGon - spațiu in(ter)disciplinat, în cadrul Atelierelor Malmaison. Cu rădăcini în pictură și fotografie argentică & alternativă, practica ei se manifestă prin variate abordări intermediale - instalații interactive sau participative, holografie, obiect, fotografie sau film. Lucrările ei abordează problematici legate de mutația identității obiectuale și mediale, digitizare și memorie exografică, grijă pentru tehnologie și relații alternative umane și mai mult-decât-umane cu tehnologia, prin colaborări cu alți artiști (coregrafi, performeri, muzicieni, artiști vizuali și artizani) sau cercetători din știință și umanistică (sociologie, antropologie, optică, fizică). A expus în țară (IOMO Gallery, Rezidența9, Strata Gallery, Atelierele Malmaison, Anca Poterașu Gallery, Biju Gallery, La Cave, MNAC etc.) și în străinătate (Steinbarg Gallery - UA, White Noise Gallery - IT), precum și în numeroase festivaluri de new media și film (Simultan Festival și Bucharest International Experimental Film Festival - RO, Experimental Photo Festival - ES, Under the Radar - AT Pebbles Underground Film Festival - CA, Sphere Digital - IN, Blacksphere Festival - CZ, Berlin Filmfest - DE etc.).


Distribuie
Este utilă această pagină?