Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Marginalia

Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Proiectul Marginalia propus de Taietzel Ticalos în cadrul Bursei de Creație Energie! pornește de la ideea de ”minimalizare a aspectului destabilizator al inteligenței artificiale prin răspândirea discursurilor techno-optimiste care ascund infrastructura modelelor algoritmice. Lucrarea va fi compusă dintr-un video 3D și printuri de amulete pe material textil, inspirate din sursele cercetate. Inversând credința populară în deochi și conceptul răspândit al ochiului rău (evil eye) cu ochiul algoritmic rău (evil AI), proiectul vrea să ridice întrebări legate de măsurile protective care pot fi luate în contextul actual. Termeni ca descântec și deochi vor fi definiți prin prisma structurilor discursive ale marilor companii care dezvoltă IA, dar și a scenariilor distopice ale romanelor științifico-fantastice care descriu controlul corporatist prin tehnologie. Narațiunea video-ului va urmări în mod special ideea universală de limbaj protectiv și cum ar putea fi folosit împotriva algoritmului invaziv, făcând referiri la mitul antic grecesc în care Talos (considerat primul robot menționat) este înfrânt de Medea prin descântece.”.

Proiectul propus de Taietzel Ticalos va evidenția preocupările și anxietățile legate de progresul IA – de la pierderea locurilor de muncă, opacitatea bazelor de date pe care sunt antrenați algoritmii, imensele resurse necesare pentru a antrena noile modele IA și până la modul în care noile tehnologii sunt implementate în mediul online. ”Intenția de a integra aceste îngrijorări care ajung de cele mai multe ori note marginale în fața entuziasmului care promovează inteligența artificială, devine esențială pentru a obține o imagine mai cuprinzătoare și echilibrată a impactului pe care tehnologia îl are asupra societății și a individului.”. Proiectul Marginalia, compus dintr-o lucrare video și lucrări digitale printate pe materiale textile, va fi prezentat fizic în cadrul unei expoziții de artă găzduită de spațiul Indecis Artist Run Space.

Taietzel Ticalos (n. 1986) folosește experimente vizuale 3D în cercetări personale neobișnuite, în mare parte cu o perspectivă critică asupra modului în care tehnologia estompează granițele dintre real și virtual și cum amplifică prejudecățile de gen. Concepute pentru ecran și cu o înclinație către dezvoltarea narațiunilor speculative, proiectele artistei au trecut de la surprinderea paradoxurilor mediului online la reflectarea consecințelor epocii algoritmice. În perioada 2014-2016 a coordonat împreună cu Gabriela Mateescu grupul mobil Nucleu 0000, un colectiv flexibil de tineri artiști. Din anul 2019, grupul gestionează împreună platforma de artă digitală www.spam-index.com.


Distribuie
Este utilă această pagină?