Ioana Nicoară s-a dezvoltat în ultimii ani în realizarea de filme de animație, proiecte culturale și personale folosind animația digitală, acuarelă, film, mediul digital 3D, realitatea augmentată. Proiectele la care lucrează sunt instalații augmentate multimedia prin care încearcă să testeze moduri cât mai inovatoare de a folosi realitatea augmentată. Pentru proiectul propus în cadrul Bursei de Creație Energie! primul pas este documentarea. Ioana Nicoară va realiza 3-4 interviuri cu femei care au traversat decepții identitate în urma doliului, a pierderii partenerilor de viață. Acumularea de perspective diferite și la vârste diferite puse în relație cu mai multe întrebări: este statutul social marital încă important pentru femei? Partenerul de viață ne poate influența imaginea asupra propriei identități? Doliul poate provoca o criză identitară? În ce condiții?
Un punct de pornire al investigației va fi cartea Anul gândirii magice de Joan Didion,dar și o poveste a familiei Ioanei Nicoară. La un an după moartea bunicului Ioanei Nicoară, bunica, în vârstă de 84 de ani, a murit în condiții misterioase. Suspiciunea familiei asupra unui suicid ascuns al bunicii, dintr-o criză mai degrabă identitară, povestea a declanșat în Ioana Nicoară ideea că pentru o femeie simplă înaintarea în vârstă o poate dezbrăca atât de puternic de identitatea rolurilor consumate (mamă, soție, îngrijitoare) încât ăși poate pierde sensul vieții. Ioana Nicoară a decis să investigheze povestea, dar și temă, căutând perspective diferite.
Imagini și texte vor aduce în față poveștile și concluziile documentării, textele completând imaginile. ”Textele și imaginile vor crea un storyboard al instalației și se vor completa folosind atât elemente cinematografice cât și alăturări sugestive. Scopul este de a crea o poetică vizuală care să transpună privitorul în starea investigată de către proiect și de a transmite perspectivele feminine reieșite din interviuri, pentru a produce o meditație legată de starea de pierdere și chestionări asupra diferitelor efecte pe care pierderea le poate avea. Animația: voi produce trei video-uri scurte de animație însoțite de text audio pentru a aborda întrebările. De asemenea voi produce două lucrări 3D digitale, însoțite de text audio și sunet. Cele cinci elemente vor fi augmentate folosind o aplicație pentru smartphone (Reniform App) și voi produce cinci imagini care le vor declanșa, astfel încât în expoziție, privitorii să le parcurgă în ordine, dar și în propriul ritm. Producția presupune augmentarea celor trei filme și două experiențe 3D, producerea imaginilor target și producerea printurilor, strângerea elementelor scenografice, lumini, ambianța sonoră, și instalarea acestora în spațiul care va găzdui evenimentul, la Fundația Triade. Parcurgând film, experiența augmentată și text, privitorul va fi imersat în poveștile despre pierdere și identitate, empatizând cu acestea și chestionând propria încrengătură identitară.”.
Ioana Nicoară este o artistă vizuală care folosește animație, acuarelă și realitate augmentată în practica ei artistică, căutând să abordeze teme legate de preocupările ei: povești și mituri, lumea femeilor și identitatea. A absolvit UNArte, secția grafică și încă din facultate a lucrat pentru filme de animație românești (Splendida Moarte Accident, Muntele Magic, Telefonul etc), în diferite roluri creative, precum animator, art director, scenarist. În prezent, lucrează alături de studioul Reniform Production pentru producții de film de animație, proiecte comerciale și dezvoltă proiecte culturale care folosesc realitatea augmentată, în colaborare cu parteneri precum Fundația Triade, MNȚR sau Identity Education, crescând public constant pentru acest mediu. În paralel cu munca în animație, a dezvoltat o practică de atelier astfel că a expus proiecte personale și lucrări de acuarelă în două expoziții personale la galeria AnnArt din București și în expoziții de grup în România. În prezent locuiește în Câmpulung Muscel unde caută să se implice activ în viața culturală a comunității.