Apeiron este un proiect propus de Ștefan Petrică în cadrul Bursei de Creație Energie! în care va explora viața microscopică din 4 ecosisteme acvatice diferite. Ștefan Petrică va crea o serie de lucrări folosind tehnici de pictură și desen pornind de la fotografii și imagini video realizate cu ajutorul unui microscop profesional performant al Bibliotecii Județene din Arad. Artistul va studia mostre de apă analizându-le la microscop. ”Ca element unificator central al proiectului folosesc conceptul de Apeiron din filosofia greacă antică. Filosoful presocratic Anaximandru vorbea despre substanța lumii, sau principiul nemărginit, indefinit și infinit din care totul își are originea și la care totul se întoarce. Înaintea apariției oricărei forme de știință fizică sau naturală, Anaximandru avea ipoteza că universul provine dintr-o substanță nemărginită și că ea este fundamentul care stă la baza întregii existențe numind-o Apeiron, care se mai traduce și ca infinit. Eu voi asocia acest concept în mod metaforic cu apa deoarece voi studia mediul acvatic prin fotografii macro, căutând să simbolizez și să reprezint prin pictură abstractă ideea unei realități subiacente, nemărginite, care cuprinde și transcende diversitatea fenomenelor observabile din lume. Consider că acest concept reflectă practica mea curentă de a studia forme și spații inaccesibile percepției umane. Doresc să creez imagini care depășesc limitele formelor familiare, căutând forme abstracte care provoacă percepția”.
Ștefan Petrică va preleva mostre din patru ape precum Canalul Bega din Timișoara, Râul Mureș din Arad, Lacul Balaton lângă Veszprem (Ungaria) și Marea Egee, Elefsina (Grecia). Fotografiile și filmările pe care le va realiza în cele patru locuri le va analiza, la Timișoara, împreună cu un biolog pentru a identifica specii de floră și faună microscopică, grade diferite de poluare sau materiale produse de om și caracteristici naturale ori artificiale specifice fiecărei mostre. Pornind de la toate acestea, Ștefan Petrică va realiza propriile lucrări de pictură sau desen inspirate din studiul descoperirilor microscopice, ilustrând similaritățile și diferențele dintre ele, interpretându-le. Lucrările vor fi expuse alături de texte care vor descrie procesul de cercetare, contextele geografice și sociale, gradele de poluare, elemente naturale sau artificiale (micro-plastic) și tipurile de specii de viață din ecosistemele respective.
Textele vor reflecta nu doar viața invizibilă din apele care străbat orașe și regiuni diferite, ci și efectele neintenționate ale activității antropice care afectează mediul. Motivul pentru care a ales cele patru orașe este pentru că sunt înfrățite din punct de vedere cultural. Timișoara și Arad au colaborat în programul Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, iar Elefsina și Veszprem au fost la rândul lor, în anul 2023, Capitale Europene ale Culturii.
Ștefan Petrică s-a născut la Reșița, locuiește și lucrează la Timișoara. A studiat secția Pictura la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara. În ultimii 14 ani, a evoluat ca artist după reguli construite printr-o rutină consecventă de muncă, cu o disciplină riguroasă. De la gestual la geometric, de la sintetic la organic, cercetarea lui este bazată pe transformare și experiment plastic în relație cu spațialitatea, materialitatea și cromatica formelor abstracte, pe pânză și hârtie. Ștefan Petrică caută mereu noi modalități de a provoca percepția prin compoziții abstracte, monumentale, fără să se abată de la un fir evolutiv clar.
Stilul său poate fi recunoscut prin câteva elemente: puncte și pete de culoare vibrantă juxtapuse pe linii paralele riguroase și repetitive desenate pe suprafețe mari. Folosește tehnici mixte, acrilic, ulei sau tuș. Artistul explorează cu atenție modalități și tehnici de redare a formelor abstracte, de la studii ale vieții microscopice la linii și compoziții care amintesc de spațiu geometric sau fenomene moleculare. Structurile picturilor sale sunt similare cu procese și principii de biogeneză sau de gândire abstractă transpusă în plan vizual.
Ștefan Petrică este co-fondator al platformei Avantpost în cadrul căreia activează de nouă ani, participând la expoziții în spații alternative din Timișoara și din țară. A colaborat cu Galeria 418 din București, a expus în Rueil Malmaison, în Franța, în anul 2023 cu ocazia aniversării înfrățirii cu orașul Timișoara, a participat la Târgul de artă Artissima din Torino. A expus în Serbia, Austria, Franța, SUA, Germania și Belgia.