Alexandra Mocan își propune să aducă în prim-plan o contemplare asupra timpului și a presiunilor asociate cu limitele impuse de acesta – de la deadline-uri la limitele vieții, până la necunoscutul care urmează după viața noastră. Alexandra Mocan pornește de la ideea că fiind conștienți că nu putem cunoaște ce ne rezervă viitorul, suntem supuși unei varietăți de presiuni care ne împing să valorificăm această resursă în moduri specifice. Investigațiile Alexandrei Mocan gravitează în jurul frustrării de a nu putea recupera timpul pierdut și absurditatea dorinței de a trăi în grabă, influențată de ideologia corporatistă și a succesului specifică culturii occidentale. Una dintre lucrările prezentate va avea un caracter autobiografic, replicând un gest din copilărie, când încerca să extindă ziua dând limbile ceasului înapoi. Artista va realiza un video performativ în care va da limbile ceasului înapoi, simbolizând durata de 33 de ani, vârsta Alexandrei Mocan – un fel de întoarcere la începutul timpului ei. Video va fi prezentat sub forma unei proiecții.
Cea de-a doua lucrare asociată video-ului va consta în patru bufnițe ceramice care își învârt capul pe mecanisme de ceas în sensul opus celui din video. Inspirația vine din stilistica pisicilor japoneze maneki neko din perioada Edo, asociind acestei lucrări și un registru sonor. Bufnița este un simbol al morții. O altă lucrare constă într-o clepsidră supradimensionată, cu gâtul mai lat decât al unei clepsidre normale, în care, în loc de nisip, voi amplasa o bilă săritoare de cauciuc. Lucrarea interactivă simbolizează intensitatea vieții în primii ani și modul lent în care se consumă pe final. Este o reflecție a fricii de a îmbătrâni și a muri. O altă serie de lucrări este numită Inventory of objects that fail to regenerate time loss în care va propune diverse obiecte sau remedii menite să recupereze timpul, făcând aluzie la societatea de consum și fobia acesteia de a îmbătrâni. Pe parcursul creației voi analiza capacitatea lucrărilor propuse de a funcționa împreună și voi lua deciziile cele mai potrivite pentru expoziția finală, fiind posibil să includ și alte lucrări pentru a ocupa spațiul. Sunt interesată și de încăperile mai mici ale Palatului Ștefania, însă fără să le văd, nu pot evalua dacă se potrivesc lucrărilor mele.
Program:
Vernisaj: vineri, 8 noiembrie | 19:00
9-15 noiembrie, 14 noiembrie - închis | 18:00 - 21:00
Alexandra Mocan este artistă vizuală, lucrătoare culturală și curatoare stabilită în Cluj-Napoca, unde a co-fondat MATCA artspace în 2017, cu scopul de a dezvolta o platformă dinamică pentru comunitatea artistică locală. A inițiat spațiul Rubik, un spațiu-gazdă care invită inițiative de artă care și-au pierdut spațiul datorită gentrificării la nivel local să își continue programul printr-o expoziție. Experiența în domeniul artelor vizate este una extinsă, ocupându-se în cadrul proiectelor de la MATCA de realizarea materialelor grafice, a textelor pentru comunicarea evenimentelor, textul și conceptul expozițiilor, dar si panotarea acestora - sau producția lucrărilor (atat personale, dar și ale altor artiști).
Absolventă a programului de masterat în pictură la Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, practica artistică variază între diverse forme. Alexandra Mocan este interesată în special de modalități de manipulare a percepției și a subiectelor explorate în opusul lor. De cele mai multe ori se folosește de umor în ceea ce privește estetica și funcționalitatea, inventând noi roluri sau funcții imposibile pentru obiecte obișnuite. Multe dintre lucrările artistei provoacă așteptările privitorilor, provocând reflecții asupra comportamentelor automate și a convingerilor preluate. Urmărește să construiască scenarii în care converg disfuncționalitatea și ironia. Ca artistă, este activă începând cu anul 2011.