Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Ceva specific la Timișoara

Organizator
Ioana Brăilescu
Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Proiectul propus de Ioana Brăileanu este o completare organică a proiectului CEVA Specific. Proiectul propune un proces interdisciplinar ṣi colaborativ de identificare a elementelor specifice de patrimoniu imaterial gastronomic și identitar care definesc diverse comunități și împărtășirea de hrană și povești în cadre hibride. Procesul demarat la începutul anului în Târgu Neamț implică adolescenți CEVA Centru în explorarea de practici, obiceiuri și idei. Ioana Brăileanu a dezvoltat un spectacol de teatru comunitar la care publicul poate participa activ. Pe de o parte, în calitate de comeseni, pe de altă parte, ca povestitori ai propriilor experiențe și amintiri legate de hrană.

Mesele la Centrul Educațional de Arte Performative CEVA sunt în sine un act performativ. ”O cârpeală frumoasă și un exercițiu activ de convivialitate. Mesele noastre sunt gălăgioase, pentru că noi la masă vorbim. Vorbim mult, vorbim de toate. De când mâncăm împreună, am dezvățat tradiții și rețete și le-am inventat pe ale noastre. Dacă ne place, e voie. E voie să mâncăm cu mâna și să lingem castroanele. Să gustăm din oală. Să combinăm dulcesăratacru. Iar la final, fiecare își spală farfuria. Masa performativă propusă de Centrul CEVA e un testimonial al modurilor în care creștem împreună și este un format hibrid și itinerant, care urmărește a se plia în cât mai multe contexte diferite. Fiecare interacțiune reprezintă un nou ingredient, așa că fiecare performance este diferit. Posibilitatea de a crea în Timișoara ar reprezenta un ingredient valoros atât pentru mine, cât și pentru complexitatea demersului și a celor implicați, fie că sunt performeri sau public”, precizează Ioana Brăilescu.

Ioana/Jo Brăilescu este manageră culturală cu studii în antropologie și artele spectacolului realizate în comunități internaționale. Are experiență creativă și executivă de peste 8 ani în proiecte multidisciplinare, dobândită în cadrul programului One World Romania la Școală, a colectivului Macaz. Bar. Teatru. Coop și a altor colective interdisciplinare efemere. A dezvoltat și a pus în aplicare strategii culturale și educaționale, a organizat evenimente, festivaluri, caravane de teatru și film, expoziții multimedia, ateliere de creație și cursuri de formare pentru adolescenți și pedagogi și a mentorat tineri dornici să schimbe preconcepțiile sociale din jurul lor. Are experiență în editarea de texte și broșuri, curatorierea de expoziții și programe multimedia, în dezvoltarea de campanii și coordonarea resurselor materiale și umane.  În anul 2018, la Târgu Mureș, a co-fondat Centrul Educațional de Arte Performative CEVA, ca platformă de creație colectivă și experiment dedicat comunității locale și artiștilor emergenți. Activitățile Centrului sunt cât se poate de diverse și interdisciplinare, gratuite, bazate pe crearea unor experiențe participative pentru publicul de toate vârstele, mai ales din zone cu acces limitat la cultura contemporană. Jo este deminomadă între București și Târgu Neamț și capoeiristă.


Distribuie
Este utilă această pagină?