Alexandra Gîrbea își propune să desfășoare în cadrul Bursei Energie! o cercetare în colaborare cu compozitorul local Uțu Pascu. Este o continuare a colaborării dintre cei doi în ultimii doi ani și un pas pentru o viitoare producție colaborativă planificată pentru anul 2025. În anul 2023, cei doi au creat, în cadrul proiectului Simbioze al Asociației Noi Re-Creăm, spectacolul A Matter of Time, prezentat într-un format specific și unui grup de persoane surde prin implementarea unei soluții tehnologice de sunet Sub.Pac. În spectacol, au investigat modalități tehnologice de a crea sunet prin dans, iar în urma proiectului am achiziționat un sintetizator SOMA care produce sunet prin contactul pielii cu un circuit electronic (https://somasynths.com/enner/).
Lucrând la spectacolul de improvizație Despre incredibila permeabilitate a corpului, la Muzeul Apei, Alexandra Gîrbea a planificat o direcție de dezvoltare a colaborării prin extinderea circuitului electronic al instrumentului în spațiu, folosind diverse materiale cu conductibilitate electrică (fâșii de cupru, fire metalice, apă sărată). Prin contactul corpului în dans cu aceste materiale, spațiul va deveni unul sonor, iar dansul se va traduce nemijlocit în muzică. În cadrul bursei de creație, Alexandra Gîrbea va cerceta, în colaborarea cu Uțu Pascu, aceste metode de a produce muzică prin dans, dar și în ce fel se alterează metodologiile de dans prin această intenție. Cercetarea va sta la baza unei noi producții pentru anul 2025, în cadrul căreia echipei inițiale se va adăuga un dramaturg, un luminist și încă un dansator.
În ceea ce privește cercetarea compozițională, Alexandra Gîrbea va studia o serie de lucrări de specialitate de coregrafie și dramaturgie de dans contemporan (A Choreographer’s Handbook de Jonathan Burrows, A Director’s Prepares de Anne Bogart, Composer en Danse de Yvanne Chapuis, Myriam Gourfink și Julie Perrin și And then it got legs de Jeroen Peeters), aplicând mai multe metode compoziționale pe materialele de mișcare din prima etapă de cercetare pentru a-și diversifica metodologia de creație coregrafică cu practici noi, actuale. Toate aceste încercări vor fi filmate, analizate și filtrate pentru a-și contura o practică coregrafică specifică pentru acest tip de spectacol.
Alexandra Gîrbea este coregrafă stabilită recent în Timișoara, unde dezvoltă proiecte artistice și pedagogice în domeniul dansului contemporan. Este preocupată în egală măsură să-și dezvolte practica de dans și cea coregrafică, dar și o strategie culturală care să dezvolte scena de dans contemporan din Timișoara, prin integrarea cunoștințelor, a viziunii și curiozităților sale artistice, si nevoile comunității. Plasându-se mai degrabă în zona artistică alternativă, Alexandra este pasionată de muzica electronică experimentală, care este o sursă de inspirație pentru proiectele sale artistice.
Alexandra Gîrbea a studiat și experimentat domeniile comunicării și PR, teoria artelor spectacolului, management cultural și cu precădere dansul contemporan - practici somatice, tehnici de dans contemporan, clasic și folcoric, arte marțiale și instrumente performative. În ultimii ani a dezvoltat proiectele Love for Forest (2020), riTM (2021), DANS TM (2022), SIMBIOZE (2023) si a participat activ la programarea si implementarea proiectului Cadre & Forme (2021-2024). În 2022 a participat în performance-ul Lucky Dust din proiectul Uncensored Act dezvoltat de Institutul Prezentului. Colaborează cu Asociația Noi Re-Creăm și cu artiști vizuali și muzicieni locali.