Pentru Maria Beatrice Tudor, conexiunea cu corpul este un proces de autocunoaștere activ prin prisma profesiei: coregraf și performer. Mărturisește că în felul acesta descoperă lumea înconjurătoare prin atingere, resimte experiențele trăite mai întâi prin intermediul corpului și abia apoi al minții, iar corpul meu este mai degrabă conectat cu emoțiile decât cu rațiunea. Corpul este instrumentul. Un instrument care se transformă de la o zi la alta, de la un an la altul. În cadrul Bursei Energie!, Maria Beatrice Tudor bursă va crea un solo performance de dans contemporan, continuând astfel un proces artistic pe care l-a descoperit/început în anul 2021: coregrafia și scrisul în relație cu emoțiile, gândurile și corpul. În cadrul bursei, își va aprofunda cunoștințele și metodele de lucru (ca performer și coregraf ) într-o formă de creație pe care să o utilizeze în diferite contexte artistice: real time composition. În timpul studiilor universitare, a descoperit, în afara programei, acest mod de a performa și construi, în timp real, material coregrafic cu sens.
A continuat să exploreze această formă de creație mai departe în lucrarea de master. An de an, a continuat să lucreze în această zonă performativă, descoperind instrumente și împărtășindu-le mai departe colectivelor de artiști cu care a interacționat, în proiecte precum Dans Nomad, Festivalul de Dans Contemporan Connect din Craiova. Procesul de lucru în cadrul bursei ar presupune sesiuni individuale de creație coregrafică și explorare corporală, antrenament fizic, documentare și sesiuni de Free writing/intuitive writing. Free Writing/Intuitive Writing este un procedeu de creație literară care presupune scrierea neîntreruptă a suitei de gânduri ce apare spontan în mintea celui care face exercițiul, indiferent dacă acesta pornește de la o temă prestabilită sau nu. Esențial este ca vocea interioară să fie lăsată să se exprime prin cuvinte.
Pentru Maria Beatrice Tudor, acest tip de exercițiu a venit în completarea practicii, stimulând-o să folosească cuvântul ca pe un alt instrument de creație. A descoperit că îi place să scrie și să șlefuiască suite de cuvinte până când devin fragmente pe care ulterior le utilizează în spectacole, devenind un alt tip de coregrafie. ”Explorarea corporală care mă alimentează ca performer, include în acest moment, practici și discipline de mișcare, precum: limbajul corporal Gaga, metoda Feldenkrais, improvizația, tehnica flying low și yoga, însă, îmi propun să explorez câte puțin și din alte practici corporale cu care nu sunt familiarizată, precum: balet, crossfit, escaladă și acrobație, pentru a -mi mări experiența corporală. Limbajul de mișcare Gaga este o practică corporală pe care o folosesc deoarece mă ajută să îmi accept și cunosc corpul în profunzime, să îmi remodelez limitele și în același timp îmi relevat o filosofie de viață și un mod de a privi lumea. Limbajul de mișcare Gaga, dezvoltat de Ohad Naharin, propune folosirea imaginilor și a senzațiilor corporale cu scopul de a activa performanța și potențialul motric al corpului. Gaga antrenează și stimulează imaginația și reprezintă o practică extrem de utilă în improvizație și implicit, mai departe, în real time composition. Practica Feldenkrais (descoperită în facultate, cu ajutorul Valentinei de Piante) este o disciplină prin care am aprofundat cunoștiințe de anatomie și funcționalitate a corpului, precum și o conștientizare profundă a acestuia și a numeroaselor lui conexiuni. La nivel extins, m-a stimulat să îmi regândesc practica artistică asemenea unei mari rețele de perspective și posibilități”.
Beatrice Tudor a absolvit UNATC București (secția Coregrafie-Licență și Master). Activează în sectorul cultural independent din România și face parte din Unfold Motion (Timișoara) și Delazero (București). Este performer, coregraf, manager cultural și predă cursuri de dans contemporan pentru mai multe categorii de vârstă. În ultimii 4 ani, activitatea artistică a acesteia s-a concentrat pe performance real time composition, spectacole stradale si intervenții culturale în spațiul public în comunități mici și mijlocii. Ca direcție artistică, crede că fiecare om este un performer care își joacă zilnic rolul în spectacolul propriei vieți, precum și în spectacolele celorlalți.
Atunci când privește în jur, Maria Beatrice Tudor descoperă constant mici momente performative care au loc. Încearcă să-și privească revolta interioară cu fascinație, amuzament și înduioșare și să o aducă sub diferite forme în spațiul performativ convențional sau non-convențional. În spectacolele sale, se inspiră din realitatea înconjurătoare dar mai ales din detalii, nuanțe și particularități pe care le observă la oameni, la natură și la relațiile care se nasc în jurul nostru. În anul 2022 a primit din partea Centrului Național al Dansului București Premiul pentru contribuția adusă construcției dansului contemporan, iar în 2023, unul dintre proiectele inițiate de către aceasta Dans Nomad a fost nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural (la categoria Artele spectacolului).