În cadrul Bursei Energie!, Alexandru Florescu pornește de la premiza că trupul unui oraș e dat de infrastructură, clădiri, spații comune, cele vizibile, și spiritul e dat de istorie, cultură, societate, oameni, propunând un proiect jurnalistic care să cartografieze orașul Timișoara ca ecosistem cultural prin trei portrete de oameni de cinema: regizorul Andrei Ujică, co-fondatorul festivalului Ceau Cinema!, Lucian Mircu, și tânărul actor Niko Becker. ”Timișoara este teritoriul de explorat, iar harta o reprezintă istoriile subiective ale celor trei personaje, investigând relația dintre formarea lor și orașul natal, relația cu comunitatea timișoreană de atunci și de acum. Propunerea mea vine în continuarea și completarea eforturilor depuse în programele și activitățile desfășurate în cadrul Timișoara 2023 de a lărgi orizontul de consum cultural în general, de consum cinematografic, în particular, punând lumina pe trei nume importante pentru comunitatea timișoreană, care să releve tendințe, dinamici și particularități locale, organizații”, declară Alexandra Florescu.
A participat ca jurnalist invitat la ediția Films de Cannes à Timișoara din octombrie 2023 și declară că a observat la firul ierbii reacția comunității la programul cultural, obiectivul fiind de a-și lărgi orizontul de înțelegere a felului în care cinematografele și experiența cinematografică, comunitatea de cinefili și de artiști modelează viața orașului, cum se vede și se simte la nivel local și la nivel național. Alexandra Florescu scrie despre filme și realizează interviuri cu regizori, actori și producători, particip de 15 ani la festivaluri de film, iar proiectul pe care îl propune ar fi primul de cercetare și documentare, inclusiv pe teren, atât de consistent, în continuarea și dezvoltarea interesului profesional de jurnalist de film. ”Portretele pe care le propun sunt gândite în stil „editorial”, având componenta adăugată de a contribui la „narațiunea” mai generală despre relația orașului cu artistul, ce primește artistul de la oraș și ce dă artistul înapoi orașului, concret sau în termeni de capital simbolic”, mărturisește Alexandra Florescu.
În cadrul bursei, Alexandra Florescu va realiza interviuri propriu-zise cu subiecții, va documenta pe teren în spațiile timișorene care au fost relevante pentru traseul lor, va realiza întâlniri și interviuri cu timișoreni ”care au contribuit la formarea lor, scopul fiind de a păstra Timișoara nu ca „fundal”, ci ca organism viu, ca un „al patrulea”, discret, portret din serie. Textele scrise vor fi însoțite de fotografii, de arhivă și actuale, care să contribuie la imaginea acestor hărți subiective”. Al patrulea material propus de Alexandra Florescu este un eseu subiectiv despre experiența de documentare, de teren și de lucru pentru portrete, cu focus pe celălalt „personaj” care s-a creionat: orașul Timișoara.
Alexandra Florescu este jurnalist cultural cu peste 20 de materiale despre film publicate în 2023 și cu peste zece ani de experiență de comunicare în industria de carte. A urmat studiile universitare la Facultatea de Litere a Universității din București, cu specializarea la masterat și doctorat în Teorie literară, incluzând un stagiu de cercetare finanțat de programul POSDRU la Universitatea Paris VII, Denis Diderot. Ca Brand Manager pentru una dintre cele mai mari edituri din țară, a organizat campanii de lectură în parteneriate instituționale sau private, evenimente culturale, materiale de promovare pentru autorii publicați (inclusiv numeroase interviuri în scris și video). În paralel, este traducătoare cu peste 10
cărți traduse în portofoliu; a lucrat în diverse proiecte educaționale și culturale pe partea administrativă sau de comunicare.