Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Aquarama | Playing with the Invisible

Organizator
Anamaria Lungu
Perioada
mai-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Anul trecut, Anamaria Lungu a fost invitată de Fundația Dala în cadrul proiectului Ecluze pe Bega, proiect care a făcut parte din Programului Cultural National Timișoara - Capitala Europeana a Culturii în anul 2023 pentru a realiza o instalație olfactivă. Instalația a fost expusă în cadrul expoziției EB Lab, găzduită de MV Sci-Art Center din cadrul Universității Politehnice din Timișoara, dar și ulterior în cadrul Muzeului Apei. Expoziția a reprezentat simularea unui laborator de studiu și înțelegere a ecosistemului de pe Canalul Bega, de la nivel macro la nivel microscopic. A fost un proces inedit și extrem de interesant care a presupus multe etape de cercetare alături de botanistul timișorean Gicu Arsene și de biologul Alexandra Negruț. Bega reprezintă un avantaj uriaș pentru Timișoara, iar studiul florei, faunei și a microflorei de pe cursul apei a depășit orice așteptări. Expoziția a ajuns să capete o dimensiune mulți-senzorială, de la sunetele produse de plante subacvatice la sculpturi ceramice care emanau parfumuri inspirate mirosurile prezente pe cursul apei. Dincolo de succesul expoziției, în timpul cercetării, Anamaria Lungu a realizat că timpul este insuficient pentru identificarea și conștientizarea florei și faunei locale, dar și că metodele științifice pe care le-a folosit, dincolo de caracterul lor inovator, reprezintă atât o sursa inepuizabilă de inspirație pentru proiecte artistice cit și un mod inedit de a explica procese naturale.

Instalațiile olfactive și expozițiile care stimulează acest simț sunt aproape inexistente în Romania. Tendință actuala este de a crea experiențe senzoriale cât mai complexe, dincolo de simțul văzului și al auzului. Pavilionul Braziliei, câștigător al ediției de anul trecut al Bienalei de Arhitectura de la Veneția sau Pavilionul Japoniei de la Bienala de Artă din acest an reprezintă instalații cu un profund element olfactiv. Canalul Bega este o grădină botanică naturală extrem de diversă, care are avantajul unei morfologii în continuă schimbare. Pe perioada bursei de creație, Anamaria Lungu va continua cercetarea privind plantele acvatice și ripariene de pe cursul Canalului Bega. Un alt aspect al cercetării va fi implicarea comunității locale și mai ales a tinerilor în acest proces de cercetare și stimularea creativității lor în direcția realizării unui produs artistic inspirat din aceasta cercetare.

La finalul cercetării și al sesiunilor de talk/ workshop, Anamaria Lungu va realiza o micro expoziție multimedia, în parteneriat cu spațiul Minitremu (Unlearning Center) din Timișoara și în colaborare cu artistul sonor Sillyconductor. Expoziția ‘AQUARAMA - Playing with the Invisible’ are că temă prezentarea în format artistic a rezultatelor colaborative ale cercetării și workshopurilor susținute pe parcursul derulării proiectului și se bazează pe mediile artistice folosite ( olfactiv și sonor), medii în mod natural invizibile transpuse în final într-o forma vizibilă cu ajutorul a diferite tehnici care țin atât de ‘sound art’ cât și de ‘olfactive art’.

Anamaria Lungu s-a născut la Sibiu, este artistă și designer și locuiește în București. Excelează în arta creării parfumurilor distinctive pentru diverse expoziții și instalații de artă, combinând abilitatea și pasiunea pentru lumea de nișă a aromelor, mai ales pentru arta olfactivă neconvențională, bazată pe experiment și cercetare. Cu o experiență substanțială în designul de obiect, având participări la numeroase expoziții
locale și internaționale, ea alege, în mod constant, să îmbine cunoștințele sale despre design, modă, fotografie și arta olfactivă pentru a crea obiecte și instalații care nu doar captivează simțurile, ci și împletesc povești remarcabile despre mediul înconjurător, cu narative ecologice de actualitate.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?