Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

A scrie pe apă | Instalație flotantă de poezie / performance / videopoem

Organizator
Mugur Grosu
Perioada
septembrie-decembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Mugur Grosu s-a născut la Constanța și mărturisește că a învățat să înoate și să cânte la pian înainte de-a învăța să scrie și să citească. Pe măsură ce a crescut s-a avântat înotând tot mai în larg. Uneori fugea de la școală pentru a merge pe diguri. Din primele poezii a făcut bărcuțe de hârtie pe care le lansa în mare de pe ultimii stabilopozi, sperând să călătorească acolo unde Mugur Grosu nu putea ajunge. Scriitorul Mugur Grosu este de profesie marinar, dar viața, spune el,  l-a țintuit de uscat. Pentru Mugur Grosu, înotul este mai degrabă un dans, nu o luptă cu apa pentru că la urma urmei, ”ne-ncepem viața într-un lichid, prima casă ne-a fost acvatică; cu uscatul am dus prima luptă. Dacă te iei la trântă cu apa e posibil să pierzi. E ca și cum ai juca șah cu tine însuți. Nu poți spera decât la remiză. La pace.”. Pentru Mugur Grosu, ”volatilitatea poeziei e de fapt chiar condiția ei de a fi. Circuitul poeziei e similar celui al apei în natură. Ce s-a evaporat aici reapare în altă parte, sub altă formă”. Pentru proiectul a scrie pe apă a început să lucreze în toamna lui 2022, la invitația Asociației Iscoada, prezentând un prim segment sub forma unui performance în cadrul festivului „zilele ISCOADA – Apă, artă și comunitate” - un recital spoken word ilustrat sonor cu înregistrări ambientale cu apă pe care le-a realizat în diferite părți ale lumii, de la tabăra de refugiați Zaatari din pustiul Iordaniei, la canalele Veneției, fântânile arteziene din Basel sau valurile unor fluvii și mări.

În vara-toamna acestui an, Mugur Grosu va realiza o serie de vizite de documentare în Timișoara, explorând poezia locului și relația comunității cu apa, prelevând date, verificând ipoteze de lucru, testând diverse scenarii pentru realizarea unei instalații flotante de poezie de-a lungul canalului Bega. Va realiza înregistrări ambientale (peisaje sonore), va realiza happening-uri în spațiul public, apoi  va pune în scenă un performance (spectacol de spoken word & soundscape) la Fundația Art Encounters, iar la final va realiza un video-poem având ca bază materialele video și audio documentate pe parcursul proiectului. Într-o următoare etapă, video-poemul  va fi itinerat / dezvoltat regional, la Reșița, în segmentul urban al râului Bârzava.

Scenariul: un text poetic plutitor va curge controlat de-a lungul Canalului Bega între două repere periferice. Va fi realizată o instalație  temporară, recuperabilă, modulară, din elemente care pot fi permutate oricât, într-o varietate de texte/secvențe poetice. Ipoteza de lucru: fiecare corp de literă va fi alcătuit din bile de ping-pong, echivalând simbolic, la scară, punctele de cerneală folosite-n tipar [dpi /dots per inch, dot matrix printing etc), substituite în prezent de pixelii erei digitale]. Curgerea poeziei pe canal e, de asemenea, similară curgerii textelor pe ecranele digitale - și, firește, volatilității acestor medii contemporane. Punctul terminus al fiecărui parcurs poetic va fi Podul Dacilor / stația de feribot Dacia, din proximitatea Fundației Art Encounters - care e partener al proiectului, și unde Mugur Grosu va realiza, la final, și un performance de spoken-word & soundscape [înregistrări ambientale (ape și comunități) în care va include și secvențele prevalate în Timișoara alături de cele făcute în lume, de la Zaatari, Basel, Veneția până la Dunăre și Marea Neagră]. La final, materialele foto/video și audio care vor documenta instalațiile și performance-ul vor fi încorporate într-un video-poem, care va fi pus în circulație în diferite medii de Fundația Art Encounters. Proiectul va fi dezvoltat alături de artista Lumi Mihai, în cadrul tandemului nostru de creație și dialog interdisciplinar „unu unu unu invers unu”. Extensia regională a proiectului va fi realizată în județul vecin, cu sprijinul Primăriei municipiului Reșița, pe segmentul urban al râului Bârzava. Acolo, ideea de lucru implică realizarea unei picto-poezii murale pe digul opus falezei, având ca bază poezia Bârzava a poetului Toma George Maiorescu (n. 8 decembrie 1928, Reșița - d. 6 iulie 2019, București).

Mugur Grosu este scriitor, artist și publicist, născut în 1973 în Constanţa, stabilit în București. A publicat 7 cărți: Haltera cu zurgălăi (poezie, Ed. Pontica, 2001), Măcelărie (publicistică, Ed. Tomis, 2006), sms / ei respiră și fac dragoste ca și fluturii (experiment, Ed. Vinea, 2006). Troleul 43 s-a spânzurat cu cordonul de la capot (experiment, Ed. Vinea, 2007 și 2009), Grossomodo (poezie, Ed. Tracus Arte, 2011), Status (proză / experiment, Ed. Herg Benet, 2013), principala morengo (poezie, Casa de editură Max Blecher, 202). Are în pregătire romanul 1994 - în curs de apariție la Editura Paralela 45. Mugur Grosu e prezent cu texte în 35 de volume colective, dintre care 7 internaționale – cea mai recentă „Rumänische Lyrikanthologie: Von den Anfängen bis heute - Band VII” (”Antologie de lirică românească de la începuturi și până azi - vol VII”) - Dionysos verlag, Germany, 2024 A fost membru co-fondator al Cenaclului de Marți și al Asociației Arte/Litere ASALT din Constanța și a publicat în majoritatea revistelor culturale din țară; a fost redactor-şef adjunct la Revista Tomis; din 2010 este redactor al revistei Zeppelin și editor al platformei e-zeppelin.ro.

Din 1993 a participat la numeroase expoziții cu lucrări de artă / multimedia și instalații de artă și poezie; a inițiat și s-a implicat în special în proiecte ce aveau miza de a aduce poezia în spațiul public (cea mai recentă, instalația permanentă de poezie „Prima zi de școală, de Rolf Bossert”, comisionată de Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și Primăria Reșița în 2023). E implicat de peste două decenii în proiecte sincretice performative, care aduc împreună poezia, arta și muzica, și este unul dintre pionierii scenei de spoken-word din România.

A fost autor, curator și/sau coordonator al unor numeroase proiecte culturale, precum „Grădina poeților dispăruți” (ICR Bruxelles, 2020) „Podul Mogoșoaiei 2.0. Un traseu cultural pe Calea Victoriei” (comisionat prin concurs de ARCUB - Centrul de proiecte al Municipiului București, 2022) sau proiectul itinerant Poetry Jazz Suite (Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, în Timiș - Caraș-Severin, 2023) Din 2020 este membru al tandemului de creație și dialog interdisciplinar “unu unu unu invers unu”, inițiat alături de artista Lumi Mihai, în ideea de a aduce împreună forme complementare de expresie (precum poezia, arta și muzica) și a unei deschideri mai largi către public.


Distribuie
Este utilă această pagină?