Proiectul Young Matters își propune identificarea unui set de provocări relevante pentru Timișoara din perspectiva designului, a tehnologiei, urbanismului și dinamicii sociale în relație cu industria textilă. FABER va coopta tinerii/studenții într-un exercițiu non-formal de participare și colaborare mediate de design, facilitat de o echipă curatorială și având ca fundal incursiunea în industria textilă a Timișoarei derulată de FABER în cadrul programului de design de Woven Secrets (realizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara și care continuă programul Bright Cityscapes din anul 2023). Setul de provocări va fi pregătit de echipa curatorială și prezentat în cadrul unui apel deschis urmat de două sesiuni de informare cu public (o sesiune live și o sesiune online - 20/21 iunie, respectiv 16/18 august).
În sesiunea de informare din iunie, care va fi interactivă, vor fi realizate 10 echipe pluridisciplinare de studenți. În sesiunea următoare, tutorii programului își vor prezinta abordările și practicile. Un eveniment de 1 zi de tip hackathon le va permite grupelor de studenți să lucreze împreună, să-și nuanțeze ideile/proiectele ghidați de tutori, iar 4 echipe vor fi selectate ulterior pentru ca membrii lor (10 - 16 studenți) să urmeze cursurile intensive de design ale Young Matters (școala de vară) ce îi va ajuta să dezvolte mai mult proiectele pentru ca în final să poată fi parte din expoziția Woven Secrets (cu vernisaj programat pentru 3 octombrie 2024, pentru publicul larg, dar și pentru antreprenori și factori decizionali locali, în perioada 7-8 noiembrie 2024).
FABER este un centru cultural independent, fondat de un grup de antreprenori timișoreni din domeniile arhitectură, IT și social-cultural. Încrederea în potențialul Timișoarei și dorința de a contribui la consolidarea industriei creative din oraș i-au adus împreună, în 2017, când au decis achiziționarea halei industriale din complexul AZUR și transformarea ei în clădirea FABER . Din anul 2020, de la inaugurarea clădirii, echipa FABER a devenit și un creator de conținuturi socio-culturale, vizuale, experimentale, artistice și muzicale. Principalele linii de program FABER - design și muzică sunt curatoriate de Martina Muzi, designer și profesor de design și Florin Unguraș, co-fondator al festivalului
TMBase. Fondatorii FABER considerăm creativitatea drept determinant substanțial al capacității de adaptare a unei comunități la noi imperative economice, sociale și culturale. FABER a fost imaginat ca un conector între talentele creative, companii, organizații publice și cetățenii din Timișoara și din regiune.
Misiunea FABER este să fie un laborator urban în care creatorii, cercetătorii și afacerile locale întâlnesc noi energii, noi formate de colaborare și proiecte de design și muzică capabile să modeleze într-un mod pozitiv viitorul economic, social și cultural al orașului. Tinerii reprezintă pentru FABER nu doar o categorie de public, ci stakeholderi importanți cooptați în procesele de co-creare.