Institutul Francez din România și-a propus să continue misiunea de placemaking începută în anul 2017 cu Festivalul Impuls, dar și cu atât mai mult în contextul moștenirii anului 2023, când Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, dar și în contextul centenarului Institutului. Având ca scop general transformarea zonelor periferice în scene culturale care să atragă un public numeros, proiectul s-a concentrat în ultimii ani pe cartierele Fabric și Piața Traian.
Institutul Francez din România consolidează și în anul 2024 misiunea de a pune omul pe primul loc, prin organizarea unor activități diversificate care urmăresc celebrarea diversității, participarea la acte de cultură de proximitate, creșterea gradului de implicare a comunităților în regenerarea urbană a cartierului, validarea instrumentelor propuse și consolidarea parteneriatelor. Timp de trei săptămâni (mai-iunie), Palatul Ștefania va găzdui expoziția fotografului francez Mathieu Pernot care prezintă comunitatea rromă din România. În urmă cu 25 de ani, Pernot a trăit vreme de câteva luni în comunitățile rrome, participând la viața acestora și fotografiindu-le. Un alt eveniment cultural sunt atelierele animate cu ajutorul muzeului Digital Micro Folie care vor convinge profesorii și elevii din cartierul Fabric să vadă expoziția într-un număr cât mai mare. De asemenea, organizarea unui bal popular pe 21 iunie, ziua muzicii în Franța.
Proiectul este conceput pentru a oferi un răspuns inovator la nevoile contemporane, într-un cartier în curs de transformare, cu accent pe dialogul intracomunitar - artă și patrimoniu. Scopul principal al proiectului este acela de a participa la transformarea cartierului Fabric într-o scenă culturală relevantă pentru oraș, propunând diversitate, stabilirea de conexiuni între artiști europeni și publicul local cu scopul de dezvolta publicul, da crește nivelul de cultură al comunităților.
Institutul Cultural Francez din România se află sub tutela Ministerului pentru Afaceri Europene și Externe are ca misiune promovarea cooperării culturale, lingvistice și universitare, cooperarea cu instituții și cu reprezentanți ai societății civile. Creat în anul 2012, Institutul are, pe lângă sediul de la București, trei filiale la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. De 30 de ani, Institutul Francez din Timișoara activează pe scena vieții culturale naționale și locale.
În domeniul cultural și artistic, Institutul Francez din Timișoara dezvoltă colaborările franco-române și promovează diversitatea culturală, având ca priorități filmul, cartea, dezbaterile de idei și artele spectacolului. Institutul organizează evenimente culturale, precum Noaptea Filosofiei, Festivalul Filmului Francez, Balul Popular de Ziua Franței, Zilele Filmului de Umor și festivalul de arte performative stradale Impuls. Festivalul Impuls a apărut ca o dezvoltare a festivalului Stradart, eveniment creat de Institutul Francez din Timișoara cu scopul de a angaja comunitatea romă din Piața Traian în creații artistice.