Centrul de Proiecte
Timișoara
DansInstalațiePerformance

Femina

8–21 august 2024

Femina este o instalație performativă despre feminitate și despre condiția femeii în societatea contemporană românească. Teodora Tudose propune o explorare a conceptului de feminitate și a ce presupune să fii femeie prin prisma experiențelor personale, cât și a informațiilor general-valabile. Proiectul se folosește de dansul contemporan ca modalitate principală de expresie artistică, incluzând scrierea creativă, interpretarea teatrală, obiecte scenografice, elemente vizuale și auditive pentru construirea unui spațiu care să stimuleze percepția spectatorului. Artista urmărește construirea unui spațiu încărcat de sinceritate și fragilitate, care să sensibilizeze publicul, care să trezească empatie și întrebări față de personajele feminine din viața personală a fiecăruia. Femina este despre condiția femeii, feminitate și imaginea femeii în societatea contemporană românească, propunând o înțelegere mai profundă a universului feminin, expunând atât dificultățile, cât și frumusețea acestuia. Femina nu va alimenta conflictul fals între viziunea masculină și cea feminină, ci este despre un numitor comun. Înțelegerea și empatia.

Teodora Tudose este coregraf , performer și pedagog. A absolvit studiile de Artă Coregrafică din cadrul Facultății de Teatru U.N.A.T.C. I. L. Caragiale București, licență (2017-2020) și master (2020-2022). A început activitatea în domeniu încă din primii ani ai facultății ca performer și dansator. În timpul studiilor de master să se facă remarcată și din postura de coregraf.
On the Edge of the Light este spectacolul de început de drum cu care a participat la festivaluri naționale de teatru și dans în 2021 și 2022. Au urmat o serie de spectacole. Activează în regim indepedendent în festivaluri de teatru și dans sau prin colaborarea cu alte spații sau parteneri. A participat la festivaluri de teatru și dans din țară, obținând premii pentru spectacolele Iubește-mă cinci minute și On the Edge of the Light. În 2023, a coregrafiat spectacolul Influențe și performing-ul de costum Prezențe din cadrul proiectului Confluențe.

Creațiile sale reflectă preocuparea pentru imagini vizuale puternice care mișcă emoțional spectatorul. Temele alese îmbină experiența personală cu cea colectivă. Caută să stârnească sentimente profunde în spectator care să trezească empatia și reflecția. Stilistic, are înclinații spre un limbaj de mișcare gestual. Devine din ce în ce mai preocupată spre îmbinarea cuvântului cu mișcarea, potențând relația dintre ele. Este atrasă de dramaturgie, scrierea dramatică și scrierea creativă. A scris textul pentru spectacolul Trebuie să vorbim și ÎnTrecere (coregrafia Sofia Sitaru-Onofre). În prezent, participă la workshop-ul de scriere dramatică coordonat de Mimi Brănescu. De asemenea, recent a fost selectată în proiectul Venus iese din retrograd cu textul Ziua de azi și de mâine care va fi publicat într-o antologie la finalul proiectului.

Ca performer/dansator a fost implicată în ultimii ani în mai multe proiecte și spectacole, lucrând cu diferiți coregrafi, regizor sau instituții/asociații culturale din țară încă din timpul facultății. În prezent, face parte din spectacolul Palace Escape de Andrea Gavriliu care se joacă la Teatrul Godot și din spectacolul Trebuie să vorbim, care se joacă la Teatrul Apropo. Cele mai constante colaborări se remarcă cele cu Teatrul Apropo București și cu Asociația Unfold Motion din Timișoara. S-a dezvoltat în cadrul a numeroase workshop-uri de dans, învățând atât de la traineri locali, cât și internaționali. Ca pedagog, susține ateliere de dans și în cadrul proiectelor din care face parte. Din 2021, lucrează în cadrul școlii de dans Happy Star, ținând cursuri de dans clasic și dans contemporan.


Program

Arhivă program

Este utilă această pagină?