Centrul de Proiecte
Timișoara
Expoziție

Mathieu Pernot | Voyage en Roumanie

27 mai – 27 iunie 2024

Pentru a facilita accesul la lucrările expuse, va fi disponibilă medierea culturală în timpul programului de vizitare: miercuri – vineri 15:30-19:30, sâmbătă – duminică 13:00-19:00. Intrarea va fi liberă.

Expoziția fotografului francez Mathieu Pernot va fi organizată de Institutul Francez din România la Timișoara în cadrul Festivalului Impuls 2024 | Legacy. Conceptul festivalului este de a duce arta în locuri mai puțin convenționale, departe de centrul orașului. Vor fi  expuse o serie de lucrări realizate de Mathieu Pernot în urmă cu 25 de ani atunci când fotograful a petrecut mai multe luni în comunitățile rrome din România. Mai precis, imaginile din această expoziție au fost realizate în timpul unei vizite în România în anul 1998. În timpul acestei călătorii, Mathieu Pernot a luat parte la viața de zi cu zi a familiilor de rromi din Timișoara și din satele de la granița cu Ungaria. Timp de trei luni, el a străbătut țara pentru, realizând portrete și imagini ale diversității habitatului lor. Corturi ridicate pentru activitățile nomade sezoniere, case construite în satele din mediul rural românesc și palate spectaculoase construite în anumite orașe. Caracterul frontal al încadrărilor și absența efectelor în imagini plasează această lucrare în tradiția fotografiei documentare ale cărei coduri Mathieu Pernot le folosește. Fotografiile din această expoziție sunt expuse pentru prima dată la aproape 20 de ani de la realizarea lor cu o cameră Rolleiflex. Imaginile sunt evocatoare și pentru o altă epocă a practicii fotografice, pentru memoria întâlnirilor trecătoare, dar și pentru frumusețea stranie a locurilor și forța, firescul și naturalețea chipurilor oamenilor.

Mathieu Pernot s-a născut la Fréjus în 1970. Locuiește și lucrează la Paris. După studii științifice, s-a înscris la École nationale supérieure de la photographie din Arles, pe care a absolvit-o în 1996. Lucrările sale își au rădăcinile în fotografia documentară, dar se abate de la protocoalele acesteia pentru a explora forme alternative și a construi narațiuni cu mai multe voci. Artistul lucrează în serii, fiecare dintre ele oferind un punct de vedere asupra marilor probleme politice și sociale care zguduie societatea în relația sa cu marginile și periferia. Lucrările sale au făcut obiectul unei expoziții personale la Jeu de Paume în 2014 și al unei retrospective la Fundația Mapfre din Madrid în 2023. Este autorul a aproximativ cincisprezece monografii. A fost distins cu premiul Nadar în 2013 și cu premiul Niepce în 2014. În 2019, i se va acorda premiul Henri Cartier Bresson pentru un proiect în Orientul Mijlociu, pe urmele familiei sale și a istoriei recente a regiunii.

În ultimele ediții al festivalului Impuls, Institutul Cultural Francez s-a concentrat asupra Cartierului Fabric, un loc special în care diversitatea culturală este celebrată prin diverse manifestări cultural-artistice. De altfel, una dintre misiunile culturale ale Institutului este și aceea de incluziune social-culturală care se poate realiza prin proiecte culturale care s-au derulat și se derulează în cadrul festivalului.  Prin acțiuni de acest gen, comunitatea rromă este pusă în evidență ca o comunitate care este inclusă în viața orașului, participând activ la viața culturală a Timișoarei. Acțiunile sunt menite să pună în evidență viața și cultura minorității rrome astfel încât această comunitate să se simtă reprezentată, dar și să participe activ la viața orașului.

În cadrul expoziției, vor avea loc și ateliere de mediere pentru adulți și copii. Un bun prilej de a facilita și îmbunătăți accesul la cultură al comunității rrome. Evenimentul va avea loc la Palatul Ștefania care devine cu fiecare eveniment cultural care se petrece în acel spațiu un punct de reper al orașului accentuându-i identitatea, poveștile, istoria locului. Palatul Ștefania a devenit o destinație culturală pentru publicul timișorean și nu numai. În ceea ce privește misiunea integratoare a în ceea ce privește comunitatea rromă, Institutul Cultural Francez a semnat un parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană. Scopul este de a ajunge la un public cât mai numeros din cadrul acestei comunități.

Institutul Francez din România la Timișoara este un actor relevant pe scena cultural-artistică locală și internațională. Institutul organizează evenimente artistice și culturale care îndeplinesc standarde culturale. În anul Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, Institutul Francez a fost unul dintre partenerii principali ai evenimentelor derulate în programul cultural național al orașului. Promotor al culturii, în general, și al culturii franceze, în particular, Institutul Francez a fost unul dintre organizatorii celor două mari expoziții de anvergură de anul trecut: Victor Brauner: Invenții și magie și Constantin Brâncuși: Surse românești și perspective universale. Anul 2024 este anul moștenirii Capitalei Europene a Culturii, astfel că Institutul va păstra aceeași dinamică europeană și va continua să organizeze evenimente artistice care să atragă un public numeros, dar și să asigure accesul publicului local la evenimente culturale de anvergură care promovează arta, cultura și valorile europene.

 


Program

Arhivă program

Timișoara 2023
Expoziție
7 iunie 2024
,
18:00

Mathieu Pernot | Voyage en Roumanie

Palatul Ștefania
Mai multe detalii
Este utilă această pagină?