Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

MindMoving TM

Perioada
noiembrie 2023
Suma solicitată
107.500 lei

Proiectul își propune să ofere intervenții artistice și art-terapeutice menite a proteja și susține viața culturală a comunităților de pacienți din instituții specializate în psihiatrie, stimulând reziliența, adaptabilitatea și solidaritatea membrilor acestora, precum și a crește conștientizarea publică asupra experienței subiective a persoanelor care suferă de afecțiuni psihiatrice. Proiectul aduce la un loc profesioniști ai medicinei, artelor și psihologiei, alături de pacienți într-o călătorie de căutare, dezvoltare și transformare prin mijloace corporale și expresiv-creative interdisciplinare. MindMoving-TM pune în lumină o categorie vulnerabilă, și anume persoanele cu diagnostice psihiatrice, scoțând în evidență capacitatea acestora de a produce opere de artă valoroase, independent de alegerile estetice ale autorilor. 

Vor fi organizate ateliere de dans-terapie, art-terapie, fotografie terapeutică, optimizare profesională creativă și prevenția burnout-ului, precum și prezentări de film și performance contemporan în patru instituții partenere (DGASPC și trei spitale de psihiatrie). La Librăria Cărturești va fi organizată organiza o prezentare deschisă publicului larg care va consta într-o reprezentație a unei lucrări coregrafice despre psihoză, precum și o prezentare a rezultatelor proiectului care se vor încheia cu un dialog cu publicul. Proiectul contribuie la reducerea disparităților sociale între persoane considerate sănătoase psihic și persoane afectate de psihopatologii, pe de o parte, prin ameliorarea stării de sănătate și a calității vieții pacienților psihiatrici și, pe de altă parte, prin educarea publicului larg despre experiența bolii psihice, contribuind la creșterea înțelegerii și reducerea stigmatizării.

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități creative și artistice, cu scopuri terapeutice. Asociația oferă terapii expresiv-creative persoanelor din zone defavorizate și colaborează cu spitale de psihiatrie în vederea promovării acestui tip de terapii. De asemenea, Asociația colaborează cu Universitatea București pentru oferirea contextelor de practica studenților din Facultatea de Psihologie. 


Distribuie
Este utilă această pagină?