Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Vatra Verde | Pavilionul României 2023 – Arta Sustenabilă și Design Conștient

Perioada
octombrie - noiembrie 2023
Suma solicitată
132.650 lei

Expoziția Vatra Verde prezintă instalația care a reprezentat Pavilionul României la Bienala de Design de la Londra în 2023. Expoziția pune în valoare materialele considerate deșeu, evidențiind potențialul lor artistic și creativ. Prin intermediul instalației, se oferă publicului o perspectivă inovatoare asupra modului în care aceste materiale pot fi reutilizate și refolosite într-un mod durabil și estetic plăcut. Pe toată perioada expoziției, Asociația Art Mirror va organiza un program cultural complex, care va cuprinde ateliere de valorificare a materialelor considerate deșeu. Atelierele vor permite participanților să se implice activ în procesul de prelucrare a materialelor și să creeze instalații colaborative de mari dimensiuni, care vor face parte din proiectul Vatra Verde. Astfel, se creează oportunități de învățare și implicare pentru elevi, studenți, artiști emergenți și mai ales pentru persoanele cu dizabilități de vedere. 

Un alt aspect important al programului cultural este reprezentat de proiecția de video-mapping, care va completa experiența vizuală a vizitatorilor. De asemenea, vor fi organizate concerte live și degustări de vin, creând astfel un cadru interactiv și atractiv pentru public. Un aspect remarcabil al proiectului este caracterul inclusiv, oferind activități adaptate și accesibile pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Astfel se încurajează participarea activă și implicarea acestor persoane în viața culturală și artistică. Proiectul Vatra Verde își va continua traseul expozițional în cel puțin cinci țări europene (Grecia, Italia, Franța, Polonia, Ungaria) începând cu anul 2024. Aceasta oferă oportunități valoroase pentru promovarea și extinderea impactului proiectului la nivel internațional, contribuind la creșterea vizibilității și recunoașterii inițiativei. 

Promotoare a dialogului intercultural, Art Mirror are ca scop transmiterea cunoștințelor despre design și artă sustenabilă și oferirea unui model de bună practică în ceea ce privește arta viitorului și dezvoltarea durabilă, contribuind la încurajarea cercetării și inovării în domeniu. Asociația a fost fondată în 2016 cu scopul de a promova conceptul de artă sustenabilă și design conștient, sporind în același timp gradul de conștientizare cu privire la importanța unei economii circulare și a practicilor regenerative, în lupta împotriva schimbărilor climatice. Prin colaborare cu Ambasadei României la Londra, Art Mirror a reprezentat Pavilionul României la Bienala de Design de la Londra din 2023. 


Distribuie
Este utilă această pagină?