Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Lost Tapes III

Perioada
august 2023-noiembrie 2023
Suma solicitată
183.500 lei

Proiectul Lost Tapes este un proiect de recuperare a patrimoniului muzical al orașului din anii 80,  având în centrul său demersul de valorificare a compozițiilor muzicale nepublicate până în prezent.  Programul constituie o continuare și dezvoltare firească a proiectului Lost Tapes, care se află la cea  de-a treia ediție, primele două fiind implementate în 2021 și 2022, având ca principale rezultate  lansarea unui triplu vinil cu muzica nepublicată a anilor 90 (ediția din 2021) și lansarea unui album  disc vinil cu muzica nepublicată a anilor 2000 (ediția din 2022). 

Proiectul este unul complex bazat pe producerea și lansarea unui album disc vinil care va conține  muzica „pierdută” din perioada anilor 80 din Timișoara. Vor fi recuperate piesele unor trupe și artiști  ce nu au fost publicați până în prezent și care reprezintă o valoare incontestabilă pentru identitatea  culturală timișoreană, dar și pentru comunitatea timișoreană. . 

Componentele proiectului sunt unele integrate, care conduc la revitalizarea scenei alternative a  Timișoarei, prin valorificarea potențialului pieselor nepublicate, care fac parte din patrimoniul cultural  imaterial al orașului. Mai mult, proiectul este o mostră a istorie Timișoarei, prin punerea în valoare a  generației tinere optzeciste, care a rezistat în fața regimului prin muzică și prin cultivarea unei mișcări  underground. Proiectul debutează cu cercetarea, identificarea și selecția înregistrărilor a unor trupe rock alternativ  și artiști din perioada anilor 80 din Timișoara, care nu au fost publicate și lansate, precum: Sector 3,  Autostop (prima denumire a formației Cargo), Impact, Cardinal, Metamorf. 

După finalizarea procesului de selecție, toate înregistrările vor fi masterizate de către o firmă  specializată pentru a obține cea mai bună calitate audio. Produsul muzical masterizat va fi trimis  către o companie de presat viniluri în Germania pentru producerea unui album în 300 de exemplare,  fiecare exemplar va conține 2 viniluri. 

Proiectul este completat de o serie de activități complementare: crearea unui fanzin coordonat de  Mimo Obradov, cu informații și declarații ale muzicienilor incluși pe disc, o serie de 10 podacsturi cu  reprezentanți ai scenei optzeciste: Arpad Kajtar, Mircea Nedelcu, Tavi Iepan, Cristian Podradzky,  etc, o conferință despre muzica anilor 80 și influențele muzicienilor timișoreni. Invitați sunt  protagoniștii de pe disc și jurnaliști muzicali ai acelor vremuri: Bogdan Puriș, Doru Ionescu, Ioan  Stratone, etc. La aceste activități se adaugă un concert de lansare cu muzicienii de pe disc: Tavi  Iepan, Mircea Nedelcu, Cristian Podratzky si muzicieni invitati din Serbia si Ungaria: de ex Boris  Kovacs.  

Proiectul va ajunge la un public de cca 600 de persoane în mod direct și indirect la peste 10 000 de  persoane. Mai mult, ca și discurile din anii trecuți, Lost Tapes III va fi un material simbol pentru  Timișoara Capitală Europeană a Culturii, fiind oferit în delegații și în întâlniri oficiale. 


Distribuie
Este utilă această pagină?