Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

You are here

Organizator
Oana Hodade
Perioada
decembrie 2022 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

„Planul pentru această bursă de creație este o nouă producție sonoră - un studiu asupra condiției femeii contemporane la 30+. Mă interesează să abordez tema din mai multe unghiuri – artista tânără, viața urbană, relocarea în alte culturi, prieteniile; în ce fel ceea ce facem – munca noastră – ne definește și care sunt supapele acestei paradigme; care e rolul relațiilor de prietenie în acest context. Urmăresc prin acest demers un concept care mă preocupă recent – conceptul de peisaj emoțional, conectându-mă la temele propuse prin intermediul muzicii și al ambianței sonore și explorând modalități de a construi o dramaturgie a emoțiilor. Sunt curioasă în ce măsură acest tip de dramaturgie poate funcționa în diverse contexte artistice (nu doar aparținând teatrului). În strânsă legătură cu noțiunea de piesă-peisaj a lui Gertrude Stein, îmi propun să testez prin demersul meu o construcție dramaturgică care declanșează imagini și face apel la senzații și emoții personale ale spectatorului, astfel încât lucrarea de artă se crează în mintea spectatorului. 

Un alt concept de lucru în acest demers este estetica pop ca estetică a plăcerii; în ce fel influențele din cultura pop pot fi aduse în lucru, cum traversează relațiile și cum sunt modelate de cultura pop. Forma și estetica concertelor de muzică pop – dramaturgia energiei și cum lucrează cu așteptările publicului – și în ce fel pot fi folosite ca elemente de conectare cu publicul. Îmi propun să creez un material poetic scris împletit cu sunet care poate fi prezentat atât pe scenă, cât și în sine, ca un album muzical care poate fi ascultat în afara unui context scenic.

Mă interesează să urmăresc imagini ale vieții urbane, al întâlnirilor cu culturi diferite, să urmăresc în ce fel experiențele umane se modifică în absența contextelor familiare, în întâlnirea cu celălalt, cu noutatea, și în ce măsură găsim puncte comune între noi și culturile diferite. Ce emoții stârnesc în noi toate acestea și cum pot fi ele exprimate sub forma unor cărți poștale audio trimise prietenilor, cu atenție la cum ne fac să ne simțim experiențele noi cu cum vorbesc micile întâmplări și accidente pe care nu le observăm de obicei într-un mod subtil despre sensibilitatea celui care privește. O parte din materialul pe care vreau să-l exploatez sunt înregistrări și texte scrise în două perioade petrecute în Lisabona și Geneva, dar și întâlnirea cu alte două orașe pe care urmează să petrec timp: Zagreb și Rimini. În paralel cu activitatea artistică, îmi propun să continui să învăț despre compoziție și producție muzicală, aplicând și testând în acest proiect artistic metode și tehnici noi. Ceea ce mă interesează la acest moment este creația prin mijloace digitale, care îmi oferă autonomie și libertate ca creatoare. Voi scrie și voi compune muzică și voi produce întregul material singură.” 

 

Oana Hodade (n. 1985, Târgu-Mureș) este o artistă interdisciplinară, performer, compozitoare și autoare. Lucrează predominant în teatru și artele performative. Subiectele principale în practica ei sunt memoria, arhivele și limbajul și este interesată de comunicarea emoțională ca răspuns la gândirea conceptuală în artele contemporane. În lucrările ei, explorează fragilitatea, intimitatea, ritualurile și rutinele vieții cotidiene, spațiul personal și urbanismul cu ajutorul performativității, a imaginii, a textului și a peisajului sonor.

Adesea, cercetările ei se intersectează cu filosofia și antropologia, într-o căutare perpetuă a intermediarului, în perspectiva mai largă a scenei ca spațiu multidisciplinar. Ca autoare, este interesată de narativele noi create prin intersectarea ficțiunii cu realitatea, lucrând la intersecția dintre literatură, poezie, dramaturgie și document. Piesa ei, „Scene din viața familiei Stuck”, a fost desemnată Piesa Anului 2021 în cadrul Galei Premiilor UNITER și a fost selectată pentru traducere în cadrul Eurodram 2022. Este interesată, de asemenea, să lucreze cu sunetul pentru crearea de peisaje sonore pentru spectacole. A realizat sound designul pentru spectacolele„(In)corect” și „Interior-lumină” (2020) și muzica pentru „Sclavi” și „Vrabia” (2021).


Distribuie
Este utilă această pagină?