Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
22 iunie 2023

D.A.N.C.E™ Dance. Artists. Network. Conference. Encounter la Timișoara

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara organizează între 26-30 iunie 2023 platforma colectivă de spectacole, conferințe și networking coregrafic D.A.N.C.E.™ – Dance. Artists. Network. Conference. Encounter.
D.A.N.C.E™ Dance. Artists. Network. Conference. Encounter

50 de curatori, artiști, producători și directori de instituții sau structuri coregrafice din Europa vor fi pe parcursul celor 5 zile la Timișoara. Este prima oară când o asociație de dans din România face parte din Rețeaua Europeană de Dans și aduce reprezentanți importanți ai dansului contemporan internațional în România.

Invitații și publicul timișorean vor participa la un program artistic care include 10 spectacole de dans prezentate artiști din Timișoara, București, Cluj, dar și artiști internaționali ca Vanessa Goodman sau Vera Mantero, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Cinema Victoria, Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” și Centrul Cultural FABER. Evenimentul se va încheia cu sesiunea de networking și dialog între scena de dans contemporan din Timișoara și România cu cea internațională.

„Scena de dans contemporan din România a crescut în ultimii ani în relație directă cu cea internațională și prin oportunitățile de sprijin oferite de finanțatori europeni, inclusiv institute culturale străine. Instabilitatea, subfinanţarea și lipsa de continuitate influențează modul său de funcţionare, iar evenimentul indică impactul acestei stări de fapt asupra practicienilor și publicului deopotrivă, afectat de perioada pandemică și de multiplele surse de nesiguranță, fie economică, politică sau socială din ultimii ani. Power Station, componenta dedicată creșterii capacităților sectorului cultural în cadrul Programului cultural național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», recunoaște faptul că atât profesioniștii domeniului, cât și publicul, suntem afectați de starea lumii în care trăim. Viețile noastre și practicile culturale sunt împletite și interdependente, iar soluțiile nu pot apărea decât din imaginarea de acțiuni și perspective împreună”, a spus Raluca Iacob, coordonatoare Power Station.

Evenimentul aduce la Timișoara, în premieră, Adunarea Generală a European Dancehouse Network, activează scena dansului contemporan românesc și dezvoltă conexiuni dintre artiști, producători sau organizații culturale din România cu cea internațională. De asemenea, aduce în atenția comunității teme precum sănătatea mintală și echitatea.

„În cadrul Programului cultural național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», proiectele de dans contemporan au un loc bine definit în Teritoriul Locuri, curatoriat de Cosmina Goagea, și contribuie la uniune, solidaritate și consens. Unfold Motion, Asociația Noi-Recreăm, Institutul Francez din Timișoara și Centrul Cultural German și partenerii acestora creează, comunică și fac posibile întâlniri cu tipuri de public diverse, pentru o recuperare a spațiului public de la periferie, pentru un oraș mai just, mai echitabil în raport cu oferta sa culturală pentru toți și, nu în ultimul rând, pentru dezvoltarea comunității de dans”, a adăugat Ramona Laczko David, coordonatoarea proiectului Timișoara 2023 în cadrul Centrului de Proiecte.

Evenimentul face parte din Programul Power Station, componentă a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” implementat de Centrul de Proiecte Timișoara și dedicată creșterii capacității sectorului cultural.

Conferința de presă din deschiderea evenimentului va avea loc luni, 26 iunie, ora 13:00, la parterul Centrului de Proiecte (str. Vasile Alecsandri, nr. 1).

 

Vezi programul evenimentelor din cadrul conferinței D.A.N.C.E™ Dance. Artists. Network. Conference. Encounter  >>


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?