„Proiectul propus în cadrul Bursei Energie! reprezintă o continuare a ceea ce am început în urmă cu aproximativ un an. În 2021, compozitorul Simone Tolomeo, care locuiește actualmente la Paris, m-a contactat pentru a prezenta în primă audiție Sonatina pentru pian op.4, compusă de el în perioada pandemiei. Apoi, la începutul anului 2022, am primit o a doua propunere, de a interpreta lucrarea pentru pian Three passions for our tortured planet, de data aceasta de la compozitorul Brian Field, stabilit la New York. Cele două lucrări m-au atras instant, atât prin mesajul lor, cât și prin provocările pianistice pe care le ridică. Am adăugat o piesă de referință din literatura pianistică - Tablouri dintr-o expoziție de M. Musorgski, care se leagă de primele două prin faptul că este o muzică descriptivă, cu puternic caracter programatic, iar diversitatea conținutului are un mare potențial pentru abordări transdisciplinare. În iunie 2022, am prezentat aceste lucrări în recital la Liceul de Artă Ion Vidu din Timișoara. Feedback-ul primit, atât de la muzicieni, cât și de la melomani, m-a determinat să dezvolt acest proiect mai departe.
Dorința de a pune în scenă un spectacol multimedia, iar abordarea reprezintă o nouă ipostază artistică - o tranziție de la prezentarea unor lucrări de factură clasică în mod tradițional, sub forma recitalului solo, la prezentarea acestora într-un performance adaptat timpului prezent. Demersul înseamnă o aliniere la tendințele actuale, având în vedere că apar tot mai mulți pianiști care încep să folosească tehnologia în concerte. Nevoia principală este de a duce mesajul lucrărilor la un public mai divers, vizând, în special, tinerii. Totodată, repertoriul, care se adresează și melomanilor consacrați, poate fi un trigger pentru a introduce publicul tradițional, de filarmonică, într-un mediu neconvențional cum ar fi Muzeul Corneliu Mikloși.
Nevoia de a experimenta ipostaze artistice noi, de a adăuga la actul artistic noi dimensiuni, precum cea vizuală, de a crește dimensiunea arhitecturii spectacolului. Proiectul corespunde și unei dorințe puternice de experimentare a noi direcții în cariera muzicală, de a pune muzica clasică într-o lumină diferită, fără a-i afecta conținutul. Realizarea acestui proiect ar deschide drumul spre noi abordări artistice, pe viitor. Intenția este de a duce spectacolul în mai multe locații, în țară și în afară. În plus, ar aduce noi colaborări din zone cu care înainte nu interacționam prea mult. Nu în cele din urmă, proiectul ar avea un impact și în zona educațională, oferind elevilor mei, și nu numai, noi perspective asupra a ceea ce ei pot face pe viitor. Reușita acestui proiect mi-ar da curaj să dezvolt, pe viitor, alte proiecte de acest gen, în care să implic și elevii.”
Elena Popa s-a născut la Craiova, în anul 1980. Este licențiată în muzică la Universitatea Națională de Muzică București și a absolvit studiile de master în muzică la Academia Națională de Muzică ” Gh. Dima” din Cluj Napoca. În 2016 a obținut doctoratul în muzică, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borșan la Universitatea Națională de Muzică București. De-a lungul timpului, a beneficiat de îndrumarea celor mai buni pianiști din România, precum Dana Borșan, Daniel Goiți, Sorin Dogariu și Andrei Deleanu și a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu profesori precum Gabriel Amiraș (Germania), Tamara Smolyar (Australia), Yuri Slesarev (Rusia) etc.
A debutat cu orchestra Filarmonicii ”Oltenia” din Craiova, în anul 1997, la vârsta de 17 ani. A susținut numeroase recitaluri solo și camerale în România și a fost invitată să cânte în cadrul Festivalului Internațional G. Enescu. Elena Popa are o carieră pedagogică de 18 ani, actualmente fiind profesor de pian la Liceul de Artă ”Ion Vidu” din Timișoara. Activitatea sa de succes este vizibilă prin cele peste 100 de premii obținute de elevii săi la concursuri naționale și internaționale. Este inițiator și coordonator de proiecte muzicale și educative. Proiectul Stagiunea Ion Vidu la Librăria La două bufnițe, unde tinerii muzicieni au ocazia să cânte și să promoveze muzica clasică și școala lor, se bucură de notorietate, fiind deja la a cincea ediție.