Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Aventurile Domnișoarei Poimâine la Timișoara

Organizator
Adina Rosetti
Perioada
decembrie 2023 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

„Literatura este deseori considerată o Cenușăreasă a artelor, neavând parte de recunoaștere și promovarea  pe care o merită, iar literatura pentru copii un gen minor, considerat pe nedrept (și) mai puțin important.  Ca scriitor pentru copii doresc să schimb această percepție, prin cărțile și întreaga  mea activitate profesională îndreptată mai ales în zona promovării lecturii în rândul copiilor (întâlniri cu publicul în școli, librării, spații diverse, pe care le consider vitale în dezvoltarea viitoarelor generații de cititori).

În peisajul cultural românesc bursele de creație  literară sunt aproape inexistente. Editurile nu au bugetul necesar organizării de turnee de lectură în alte orașe, așadar un scriitor cu greu poate avea șansa de a-și prezenta creațiile în alte orașe decât cel în care locuiește. Bursa Energie! este oportunitatea de a ajunge direct la publicul timișorean (copii, părinți,  profesori, bibliotecari), prin organizarea mai multor evenimente pe plan local (ateliere în școli, lecturi  publice în librării). Literatura pentru copii răspunde unei nevoi esențiale în dezvoltarea copilului,  „traducându-i” acestuia lumea în sens metaforic, deschizând o primă poartă către cunoaștere.  

După doi ani marcați de pandemie și distanțare socială, avem cu adevărat nevoie de întâlniri directe între  creatori și public, mai ales când publicul este format din copii. Pentru a stimula lectura în rândul  celor mici, este necesar ca scriitorii să fie cât mai prezenți pe scena publică, mai ales la firul ierbii (în școli  și licee), copii având astfel șansa unui dialog direct cu aceștia. Încă de la prima carte pentru copii publicată,  întâlnirile cu copiii sunt parte din demersul meu creativ continuu, fiind nu doar o sursă de inspirație, dar și o  misiune asumată de educare a publicului și viitorilor cititori.”

 

Adina Rosetti a descoperit, după două volume publicate pentru adulți, că îi place mult mai mult să inventeze  povești pentru cei mici. A publicat mai multe cărți pentru copii, multe dintre ele premiate și dramatizate.  Domnișoara Poimâine, unul dintre personajele sale cele mai cunoscute, se plimbă prin mai multe povești,  pentru diferite vârste; câteodată e o fetiță curioasă (“Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul”,  “Crăciunul Domnișoarei Poimâine”), alteori o adolescentă rebelă (trilogia “Cronicile Domnișoarei Poimâine”  se apropie de al treilea volum). A scris despre vrăjitoare, dragoni și spiriduși neastâmpărați într-o carte cu  întrebări fantastice (“De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”), poveștile despre ființe mici care fac  lucruri mari sunt strânse în “Cartea Curajului”, iar din dragostea pentru expresiile din limba română s-a  născut “Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda”. Experiența atelierelor cu un  grup de copii de etnie romă s-a transformat în “Povestea Kendamei Pierdute”, o poveste care vorbește  despre magia prieteniei și puterea de a schimba lumea, premiată de Uniunea Scriitorilor din România. Cea  mai recentă apariție este “Întâiul meu cuvânt de pionier”, povestea unei fetițe în ultimele zile ale  comunismului. Adina Rosetti predă cursuri de storytelling și scriere creativă și se implică în proiectele De  Basm, asociația fondată alături de alte trei autoare, din dorința de a promova literatura română  contemporană. 


Distribuie
Este utilă această pagină?