Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Residual Glitter | Sclipici rezidual

Organizator
Adina Mocanu
Perioada
decembrie 2023 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

„Cred că noi, oamenii, ne aflăm la sfârșitul unei ere a existenței noastre. Societatea are nevoie de o reorganizare și trebuie să găsim o explicație pentru noii noi, pentru noua noastră identitate în contextul internetului, al globalizării, al aproprierii, al dezastrelor ecologice, al dezastrelor umanitare, al supraîncărcării tehnologice, al războaielor, al unei pandemii. 

O apocalipsă s-a întâmplat, se întâmplă, se va întâmpla. Este modul în care oamenii au ales să își scrie istoria și nu sunt optimistă în ceea ce privește reușita de a pune capăt procesului distructiv. Sunt însă optimistă cu privire la ceea ce vor face supraviețuitorii după ce praful se va așterne. Mai întâi vor trebui să se recompună, să facă față pierderilor - și nu mă refer la cei dragi sau la alți oameni, mă refer în principal la pierderea vieții așa cum o știau ei, viața la cele mai nebunești culmi ale societății umane, viața sclipitoare. În performance, sclipiciul este o metaforă pentru moloz, un rest al unei vieți trecute, iar povestea și perpetuarea acestei povești sunt tratate ca o formă de supraviețuire. Îmi place să cred că arta (povestea) va fi cea care ne va ajuta să ne depășim, să ne înțelegem și acceptăm sfârșitul, precum și cea care ne va inspira renașterea. 

Pornind la schița pe care am realizat-o în anul 2021 într-o rezidență artistică, dezvolt lucrarea/proiectul Residual Glitter. Un performance însoțit de lansarea unei cărți de artist care va conține textul rostit în timpul performance-ului. Cartea va fi printată pe folii de plastic colorat transparent, culorile și ordinea lor fiind acelea din ale celor 12 nuanțe din cercul culorilor al lui Itten. Cu o transparență de 40%, aceste folii ar trebui să compună un gri colorat când sunt suprapuse. 

Performance-ul se va desfășura într-un spațiu dedicat, construit in situ. Spațiul cuprinde 12 vizoare/oculare fabricate din metal și sticlă transparentă colorată (în aceleși culori ca paginile cărții) cu o înălțime de aproximativ 160 cm fiecare (înălțimea privirii). Performera, cu părul acoperit cu sclipici ivoriu, aflată pe un podium cu baza în formă de dodecagon. Poartă o salopetă sport, ivorie, dintr-un material lucios. Citește textul din carte cu o atitudine pasivă, dar misterioasă, ca atunci când povestești un fapt demult trecut care însă capătă valențe magice. Durata fiecărei reprezentații este de aproximativ 45 de minute, iar reprezentațiile vor fi în română și engleză, în funcție de publicul prezent.” 

Adina Mocanu (n. 1990, Videle, România) trăiește și lucrează în Berlin. A absolvit studiile de licență și master ale Universității Naționale de Arte din București. În perioada 2015 – 2016, Adina a fost rezidentă a Academiei Franceze din Roma – Vila Medici. În prima jumătate a anului 2017, a fost rezidentă și profesor de artă la Collins Living-Learning Center, Universitatea Indiana, SUA. În 2019, a luat parte la rezidența A villa of one’s own, curatoriată de Isabelle Henrion, Anca Verona Mihuleț și Iris Ordean. Adina lucrează în principal cu performance și video, dar integrează deseori instalația, fotografia și desenul în practica ei. În 2019 a început o cercetare empirică asupra ocultismului și a modului în care elementele paranormale pot fi integrate într un discurs artistic. În anul 2021, Adina a făcut parte din expoziția Cronicile viitorilor supereroi, curatoriată de Anca Verona Mihuleț și organizată la Kunsthalle Bega. Din anul 2021, lucrarea Adinei, Being Nina, este parte din colecția Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC). 


Distribuie
Este utilă această pagină?