Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Timișoara e Culoare

Perioada
17-19 februarie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
50.000 lei

Timișoara e Culoare este un proiect propus de Asociația Inițiativă în Educație pentru a completa și extinde evenimentul de deschidere a programului cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 prin crearea de contexte educaționale cu conținut cultural și artistic în perioada 17-19 februarie 2023 în diferite cartiere ale orașului. Dacă ne-am gândi la Timișoara ca la o paletă de culori, atunci aceasta ar putea reprezenta multiculturalitatea orașului vibrant, varietatea activităților desfășurate, colaborarea diverselor industrii și arii, culorile vii date de spiritul tânăr și inovator al cetățenilor, poveștile diferite ale cartierelor, varietatea organizațiilor neguvernamentale, oferta educațională bogată, istoria orașului și arhitectura acestuia. Privit sub diferite aspecte, orașul nostru are culoare. 

Numele proiectului este de fapt un acronim care pornește de la cultură și caracterul multicultural (CU), celebrează literatura (L), onorează patrimoniul orașului (O), stârnește prin artă (AR), marchează importanța educației (E) și aduce la final culoare, un simbol al creației, al vieții, al speranței, celebrării și bucuriei. Pentru implementarea proiectului Timișoara e Culoare propunem un tablou format din ateliere de educație interculturală (CU), activități de promovare a culturii scrise prin întâlniri cu scriitori, ateliere de scriere de poezie și povești și cerc de povești (L), tururi ghidate pentru descoperirea orașului și a patrimoniului (O), ateliere de creație și artă, întâlniri cu artiști vizuali (AR) și sesiuni de educație prin care putem descoperi legătura strânsă dintre cultură și educație (E) pentru a implica copiii în povestea orașului și a le oferi accesul la educație de calitate prin cultură. 

Proiectul organizează o serie de activități descentralizate în cartierele  orașului în perioada 17-19 februarie cu deschidere către un public divers, orientate în mod special copiilor,  având ca beneficiari direcți și indirecți și membri ai ecosistemului educațional: cadre didactice, instituții de  învățământ, părinți și organizații neguvernamentale. Atunci când ne gândim la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 avem în minte un public format din adulți care participă la concerte, expoziții sau piese de teatru, însă  este foarte important ca spiritul orașului și cultura acestuia să fie trăite de toate categoriile de vârstă, de  grupurile sociale, indiferent de etnie sau de mediul economic din care fac parte. La 1 ianuarie 2020, copiii  reprezentau 18,7% din populația României. Dintre aceștia, 41,5% sunt expuși riscului de sărăcie și  excluziune socială, ne arată studiul Eurostat în 2020. Timișoara este și orașul copiilor. Iar ofertele culturale și  artistice trebuie să țină cont și de nevoile și interesele acestui public tânăr.  


Distribuie
Este utilă această pagină?