Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Istorii (in)vizibile

Perioada
martie - noiembrie 2023
Suma solicitată
761.400 lei

Cu o întreagă istorie a abuzului, ca urmare Articolului 200 incriminator, apoi un referendum iliberal, un cadru legislativ care încă nu  recunoaște drepturile comunității, dar și cu o radicalizare a sociețății în creștere și inițiative care să cenzureze formele diverse de exprimare ale comunității LGBTQI+, lupta împotriva homofobiei și transfobiei  este mai importantă ca niciodată. Educația și pașii în direcția unei societăți, a unei comunități în care fiecare să se simtă inclus și respectat, sunt un efort colectiv: politic, social, activist, comunitar, uman, dar mai ales  cultural și artistic. 

Arta și cultura (ne) pun în oglindă, ne arată, ne vulnerabilizează, ne oferă răspunsuri acolo unde nu știm să punem semne de întrebare, ne fac să înțelegem concepte și trăiri care ne sunt complet necunoscute. Arta și cultura queer ne poate oferi imaginea unei societăți diverse, în care toate formele de  exprimare sunt prezente și încurajate. Pentru anul 2023 propunem expozitii de artă transdisciplinară cu artiști locali și  internaționali, producții culturale și spectacole în premieră, expoziții foto și de storytelling, evenimente comunitare și conferințe literare. Producții culturale la scală  mare menite să marcheze momente importante ale istoriei și culturii LGBTQI+ din România și zona de Est a  Europei. 

Scopul este deschiderea Timișoarei ca platforma pentru artă, în diversele sale forme (vizuală, new media, literară, storytelling), pentru artiști de la nivel local, național și internaționali, poziționarea pe harta orașelor de cultură și artă queer din Estul Europei. Arta și cultura queer au un rol important în educație și combaterea stereotipurilor care marginalizează  comunitatea LGBTQI+. Evenimentele propuse de Identity.Education vor avea întotdeauna aspecte ce țin de  activism și educație, teme sociale și de viață privată, pentru a crea punți de colaborare și pentru a mobiliza  comunitatea mai largă căreia ne adresăm la nivel local, regional și național. În expozițiile propuse vom aduce forme interdisciplinare și lucrări care îmbina diverse stiluri și metode de  exprimare a poveștilor și realitățiilor comunității queer. Prin „Libertate?” vom crea o producție originală ca tematică și implementare logistică pe acest subiect  queer. 

 


Distribuie
Este utilă această pagină?