Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Radiant Orchestras

Perioada
mai - octombrie 2023
Suma solicitată
499.020 lei

Asociația Trib’Art propune în 2023 un proiect dedicat profesioniștilor din sectorul muzicii clasice, precum și publicului fidel acestui gen muzical, creând în același timp o extensie artistică către publicul nou. În prima parte a proiectului vor avea loc activități sub egida orchestrei create de Trib Art în 2019, Romanian Chamber Orchestra, un ansamblu format din 22 de muzicieni români prestigioși, ce își desfășoară activitatea atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Romanian Chamber Orchestra îl are la pupitrul de dirijor pe maestrul Cristian Măcelaru, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu și unul dintre cei mai apreciați dirijori la nivel mondial.

În timpul repetițiilor ce vor avea loc în Timișoara și vor dura 9 zile, membri orchestrei vor susțină masterclass-uri pentru tineri instrumentiști, precedate de un masterclass de dirijat unic în Europa, susținut de Cristian Măcelaru. După perioada de pregătire, Romanian Chamber Orchestra va susține un concert de gală în care vor urca pe scenă absolvenții masterclass-urilor, dar și concerte ce îl vor avea dirijor pe Cristian Măcelaru (Timișoara, București, Budapesta). În a doua parte a proiectului Radiant Orchestras, vom organiza un summit prin care vom reuni cele mai reprezentative sectoare ce se află în directă legătură cu intereselele membrilor comunității muzicii culte din țară. Profesioniști din domeniul muzicii culte precum profesori, artiști interpreți, impresari, manageri artistici sau simpli melomani vor fi invitați să participe în cadrul summit-ului la 4 masterclass-uri susținute de artiști internaționali, 4 workshopuri, 9 conferințe, 6 mese rotunde, 18 sesiuni one-on-one, într-un demers coordonat de revitalizare și modernizare a acestui sector cultural.  

Scopul este încurajarea educației continue, crearea de noi rețele între artiști și reprezentanți ai sectoarelor conexe muzicii culte, dar și o abordare mai curajoasă a reprezentanților mediului administrativ cultural în abordarea unor proiecte cu caracter experimental și interdisciplinar. Consolidarea apartenenței membrilor ecosistemului format în jurul muzicii culte față de comunitatea artistică autohtonă și, de asemenea, dezvoltarea și diversificarea publicului. Incluziunea culturală în cadrul proiectului este facilitată la nivelul participanților la masterclass-urile din cadrul proiectului. Anual, selectăm bursieri, tineri cu posibilități financiare reduse, care sunt sprijiniți financiar să participe la cursurile de măiestrie susținute de muzicienii RCO și la cursul de dirijat susținut de Cristian Măcelaru. 


Distribuie
Este utilă această pagină?