Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Bright Cityscapes

Perioada
ianuarie - noiembrie 2023
Suma solicitată
1.539.800 lei

Bright Cityscapes este o stație care face parte din Programul Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, un proiect care își propune să observe, să răspundă și să acționeze asupra urgențelor contemporane prin intermediul disciplinelor de design, arhitectură și cultură digitală. Cu misiunea generală de a înțelege transformarea digitală în estul Europei, programul pornește de la o cercetare situată în ecosistemul industrial (productiv) și academic timișorean și face legătura între profesioniști internaționali, designeri, sociologi, rețele creative, școli și companii pentru a dezvolta și documenta practici bazate pe cercetare în vizibilizarea unor perspective ancorate în context asupra transformării digitale ca fenomen global și a implicațiilor sale asupra ecosistemelor fizice specifice.  

Acest proiect lasă în urmă (i) un Parteneriat strategic între universitate și mediul privat creativ, (ii) un Laborator de design bazat pe cercetare, (iii) o Arhivă-tezaur care să re/definească relația dintre creativitate, industrie și publicul din oraș și Regiune și a (iv) un Model de prezentare, difuzare & activare a rezultatelor materiale & performative ale proiectelor de cercetare produse în Laborator sustenabil și just, multimodal și care susține participarea unor publicuri diverse. Toate acestea în timp ce re/modelează legătura dintre oraș și discursurile creative & rețelele culturale, sociale și de mediu europene și internaționale. Interesat să plaseze Timișoara, România și industria sa creativă într-un discurs internațional comun privind transformarea digitală și să dezvolte o narațiune mai personalizată, mai fundamentată și mai calitativă, alături de cea cantitativă a sectorului economic, Bright Cityscapes este un program multidisciplinar menit să creeze punți de colaborare, să faciliteze inițiative experimentale și să conecteze ceea ce se întâmplă în designul contemporan cu ceea ce nu se întâmplă încă în Timișoara.

Programul face legătura între locuri și practicieni și folosește formate precum expoziții, conferințe, ateliere și un program de formare academică pentru a experimenta în crearea de discursuri emfatice, surprinzătoare, critice și neliniare. Observarea prin lentile diferite a performanțelor și contradicțiilor digitalizării în locuri specifice este fundamentală, în timp ce sunt necesare narațiuni alternative la discursul capitalist, tehnocrat și ne situat. Ca răspuns la urgența explorării transformărilor digitale în România, propunerea ia în considerare numeroasele forme diferite - medii, performanțe, platforme, locuri de muncă, instrumente și posibilități, atât din domeniul digital, cât și din cel fizic al fenomenelor. Se centrează pe aplicarea și experimentarea unor formate de producție culturală, prezentare și conversație care sunt capabile să îmbine cele două tărâmuri într-un program solid. Programul se bazează nu doar pe principii și nevoi dragi comunităților locale și fizice de practicieni din Timișoara, ci și pe cele care sunt conectate la aceasta - făcând astfel legătura sub tema transformărilor digitale între micro-realitățile Timișoarei și semnificațiile globale ale fenomenelor. 


Distribuie
Este utilă această pagină?