Pune mana pe chitatara - Timisoara (PMC - TM) este un program de artă participativă, de tip festival de muzică, având o triplă dimensiune – artistică, culturală, educațională – un festival dedicat pasionaților de muzică de chitară ( folk-rock). Esența și conceptul proiectului constau în promovarea valorilor culturii folk rock (locale și internaționale) în rândul tinerei generații – pornind de la muzica de chitară și chitara – nu ca un instrument muzical - ci simbol al acestei culturi. Programul creează diverse contexte și oportunități de exprimare prin muzică pentru copiii și tinerii pasionați de muzică folk-rock din Timișoara, care vor avea ocazia să susțină spectacole-concerte în diverse formule, și în diverse locații, împreună cu sute de tineri chitariști din peste 20 de orașe din România, Serbia și Ungaria. Programul este structurat pe 3 piloni de activități ce se succed și se amplifică. Activitățile sunt inter-dependente, iar fiecare marchează atingerea unui număr mai mare de acțiuni și de beneficiari. Efectele și impactul programului vor conferi Timișoarei oportunitatea ca în 2023 – prin continuarea proiectului la un nivel superior – să deruleze campania Timisoara - guitar-friendly city, un brand cultural câștigat de un oraș care va coagula energia chitariștilor cu pasiunea fanilor de folk&rock din întreaga Europă.
Asociația Culturală Play a apărut ca răspuns la starea precară a educației culturale și artistice în rândul tinerei generații. Viziunea: transformarea comunităților locale prin artă și cultură. Scopul este susținerea copiilor și tinerilor pentru a devini caractere puternice, care acționează colaborativ și responsabil. Misiune este aceea de a mobiliza parteneri și resurse pentru a creea programe și proiecte de educație culturală și artistică adaptate nevoilor reale ale grupurilor țintă. Programul dezvoltă capacitatea de exprimare artistică a copiilor angrenați în activități, care vor câștiga un hobby pentru toata viață, o alternativă de petrecere a timpului liber de calitate. Expunerea la muzică în situații de grup sporește încrederea și conștientizarea de sine, gestionarea mai facilă a emoțiilor, afectează comportamentul interpersonal, având un efect pozitiv asupra cooperării.
Scopul proiectului este ca muzica, chitara, valorile muzicale universale, să fie accesibile și publicului din zone cu acces limitat la cultură (cartiere mărginașe, școli din cartiere) sau publicului foarte tânăr, dependent de deciziile de explorare culturală ale adulților. Expunând mici comunitati din aceste zone la activități cu grupuri de chitaristi formate din copii, capabili sa produca si sa sustina spectacole – acestea pot deveni modele si inspiratie. Astfel, programul lasă o amprentă importantă în ecosistemul cultural al publicului vulnerabil.