Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Where Art Thou?

Organizator
Fundația9
Perioada
iunie - noiembrie 2022
Suma solicitată
75.000 lei

Where Art Thou? este un proiect interdisciplinar de artă și tehnologie inițiat de Fundația9 în parteneriat  cu festivalul Simultan din Timișoara. Pentru al doilea an consecutiv, cele două organizații își propun crearea unui binom interdisciplinar pe axa  București - Timișoara care să ducă la  stabilirea unui cadru de dialog și  de colaborare între artiști, teoreticieni, cercetători, specialiști în noile tehnologii și medii digitale și experți  din științele sociale și umaniste. Proiectul propune dezvoltarea a 6 ateliere practice pentru grupuri a câte 10 tineri artiști români fiecare ce  vor fi mentorați de 6 experți. Atelierele se vor finaliza cu prezentarea unei expoziții de artă și tehnologie ce  va reuni cele mai bune 5 idei generate în atelierele practice. Expoziția va fi itinerată la București și Timișoara  în spațiile celor două organizații partenere. 

Where Art Thou? 2022 are atât o dimensiune de  formare a tinerilor artiști prin ateliere și mentorat pentru  dezvoltarea ideilor artistice și deprinderea unor noi metode și tehnologii în mediul digital, cât și o  dimensiune expozițională dedicată publicului larg. Tema din acest an este invizibilitatea (Invisibility) văzută din mai multe unghiuri: cel al securității datelor  personale, al nevoii de intimitate, de ștergere a memoriei și pașilor pe care îi facem în mediul online, al  modului în care suntem înghițiți de Metaverse și universuri digitale pline de avataturi, și nu în ultimul rând al  supravegherii ca formă de control permanent. Intervalul calendaristic al implementării proiectului este prevăzut în perioada mai - noiembrie 2022, iar  activitățile publice se vor desfășura la Timișoara în spațiul Comenduirii Garnizoanei și la București în spațiul  Rezidenței BRD Scena9. 

Fundația9 este o inițiativă culturală privată, nonprofit fondată în 2017 și finanțată de către BRD – Groupe  Société Générale. Activitatea fundației se desfășoară atât în București unde are sediul social cât și în țară  prin parteneriatele locale. Misiunea fundației este de a investi în tânăra generație de artiști prin dezvoltarea unor programe inovatoare  de cultură și educație menite să cultive gusturile culturale ale tinerilor ușurându-le accesul la actul artistic  contemporan, să deschidă arta către publicul larg și să stimuleze curiozitatea, dezbaterea, dialogul de idei și  spiritul critic. Asociația Simultan este o organizație non-guvernamentală înființată în 2005 de un grup de artiști din  Timișoara. Asociația și-a propus dezvoltarea unei platforme artistice interdisciplinare dedicate artelor  vizuale contemporane și sonore, prin diferite proiecte, acțiuni și evenimente culturale care au caracter  cercetativ și implică folosirea noilor medii în materializarea lor.  


Distribuie
Este utilă această pagină?