Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Dileme urbane/Orașul paralel

Perioada
septembrie - octombrie 2022
Suma solicitată
250.000 lei

Orașul Paralel înseamnă teatru itinerant pe care spectatorii și trecătorii îl trăiesc împreună cu  actorii în decorul filmic al orașului, teatru ficțional bazat pe documentare în teren prin care toți  ajungem să vedem locuri cunoscute și uitate cu alți ochi. Redevenind curioși, timișorenii se implică în reconstrucția comunităților. Dacă Iosefin (2021) a fost axat pe lumi paralele și felul în care acestea coexistă  în timpuri diferite, Fabric (2022) este axat pe vise paralele și felul în care acestea pot coexista, iar Elisabetin (2023) va oferi un prilej concret de a crea comuniune într-un imens moment prezent, prin apropiere, dans, întâlnire. Împreună cu invitații noștri internaționali, ne vom centra pe a crea forme noi de limbaje pentru a povesti, care depășesc limbile folosite până acum în Orașul Paralel. 

Dileme Urbane este cadrul de experiment, creștere, reflecție și dezbatere prin care mișcarea  Civicultura va evolua în perioada 2021 – 2024, în forma (i) intervențiilor prin teatru în spațiul  public care coagulează micro-comunități și le activează civic, construiește oportunități și modele de  reconectare prin dialogul și proiecte comune între actori diferiți din comunitate - Orașul Paralele Iosefin/Elisabetin/Fabric și prin (ii) dezbateri, reflecție, experiment cu modele de mediere  civică și fluxuri informaționale multi-modale sau exemple de bună practică - City Talks&Civic Streams, Dileme Urbane - temele în jurul cărora se construiesc complementar cele două  componente ale programului. Teme  care preocupă cetățenii, comunitățile, orașul, Europa, pe fiecare din noi – spațiul public, patrimoniul  cultural, dialogul, toleranța, migrația, dezvoltarea urbană sustenabilă.

Regândirea orașului, revitalizarea spațiului public, investirea unor spații existente cu  dimensiuni noi, stimularea energiei civice și regăsirea sentimentului de apartenență la  comunitate și atașament față de Timișoara cu cartierele ei, prin experiențe, intervenții și  dialoguri cu, despre, pentru cetățeni, utilizând teatrul imersiv și practicile asociate lui ca  instrumente culturale de creștere și dezvoltare a cetățenilor. Obiectivele sunt: conectarea cetățenilor Timișoarei cu forme inovatoare de activism civic și crearea unei serii de spectacole de teatru imersiv, care să spună povestea oamenilor  din trei cartiere timișorene, în perspectiva de a dezvolta o secțiune de spectacole imersive și site-specific în cadrul Festivalului Impuls, pentru anul 2023, când Timișoara va deține titlul de  Capitală europeană a culturii. 


Distribuie
Este utilă această pagină?