Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

În căutarea luminii

Perioada
mai - noiembrie 2022
Suma solicitată
500.020 lei

Asociația Trib’Art construiește în 2022 un program articulat și integrat prin care își propune să revigoreze piața muzicii culte din țară, lovită puternic de criza pandemică, economic și social. Proiectul este adresat muzicienilor, dar și a altor profesioniști din domeniul muzicii culte prin mai multe activități educaționale de tip masterclass, workshop și conferințe, dar și activități de formare și relaționare precum mese rotunde sau sesiuni one-on-one. Prima parte a proiectului propune activități sub egida orchestrei create de Trib Art în 2019, Romanian Chamber Orchestra - un ansamblu format din 22 de muzicieni români prestigioși, ce își desfășoară activitatea atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Romanian Chamber Orchestra îl are la pupitrul de dirijor pe maestrul Cristian Măcelaru, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu și unul dintre cei mai apreciați dirijori la nivel mondial.

În timpul repetițiilor ce vor avea loc în Timișoara și vor dura 9 zile, membri orchestrei vor susține masterclass-uri pentru tineri instrumentiști. Dirijorul Cristian Măcelaru va susține un masterclass pentru 12 tineri dirijori din toată lumea. După perioada de pregătire, Romanian Chamber Orchestra va susține un concert de gală în care vor urca pe scenă absolvenții masterclass-urilor, dar și alte două concerte ce îl vor avea dirijor pe Cristian Măcelaru în Timișoara și Brugg (Elveția). Partea a doua parte a proiectului - Radiant Orchestras va consta într-un summit  la care se vor reuni profesioniștii cei mai relevanți. Profesioniști din domeniul muzicii culte precum profesori, artiști interpreți, impresari, manageri artistici sau simpli melomani vor fi invitați să participe în cadrul summit-ului la 4 masterclass-uri susținute de artiști internaționali, 4 workshopuri, 5 conferințe, 6 mese rotunde, 18 sesiuni one-on-one. Instituțiile de spectacole, facultățile și liceele de muzică din țară vor susține 5 sesiuni de prezentare în cadrul cărora își vor putea promova stagiunile, proiectele sau programele de studiu. 

O componentă importantă a proiectului este platforma ClassicalME care va fi lansată cu această ocazie. O secțiune a platformei va fi  un spațiu în care membri comunității vor publica articole, cronici ale concertelor și studii. Instituțiile de cultură vor avea oportunitatea să își prezinte oferta culturală prin intermediul platformei. O secțiune specială va fi dedicată co-producțiilor artistice și culturale. Conceptul platformei fiind acela de a fi o modalitate pentru dialog și informație dedicată comunității.  


Distribuie
Este utilă această pagină?