Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
29 noiembrie 2023

Zona, festivalul care a scris istoria performance-ului în România anilor '90, reactivat în cadrul „Timișoara 2023 la nesfârșit”

Zona, primul festival de performance din Timișoara și unul dintre primele trei festivaluri de gen din România anilor '90, conceput și organizat în perioada 1993-2004 de curatoarea și criticul de artă Ileana Pintilie, revine pe scena culturală a Timișoarei, după 30 de ani de la prima întâlnire cu publicul, cu o ediție eveniment: ZONA & – Program de performance și expoziție.
Teodor Graur: „Speaking to Europe” (Zona, 1993)

Ediția eveniment ZONA & aduce publicului o expoziție retrospectivă, dar și o serie amplă de întâlniri și performance-uri cu precursoare și precursori ale acestui gen în România. ZONA & , curatoriată de Corina Oprea și Magda Radu, membre ale Echipei Curatoriale Timișoara 2023, se va desfășura între 8 și 20 decembrie 2023 la MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, fiind conceput împreună cu Ileana Pintilie, fondatoarea acestui eveniment unic care a scris istoria avangardei performance-ului în România și care a transformat Timișoara încă din anii '90 într-un pol important pe harta artei contemporane în Europa. ZONA & își propune să provoace o reconsiderare a istoriei performance-ului, începând cu Zona, ca principal vector al acestui tip de practică artistică și de asemenea, evenimentul propune noi metodologii pentru reflectarea asupra unui mediu dificil de încadrat în formulele convenționale de expunere și mediere.


ZONA & – Expoziție (8-20 decembrie 2023)

Programul evenimentului include o expoziție (8-20 decembrie 2023) cu lucrări de: Alexandru Antik, József Bartha, Sándor Bartha, Ștefan Bertalan, Rudolf Bone, Geta Brătescu, Nenad Dančuo, Oskar Dawicki, Biljana Klarić Klara & Nataša Teofilović, Suzana Fântânariu, Ion Grigorescu, Karen Kipphoff, André Stitt & Roddy Hunter, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Eugenia Pop, Ütö Gusztáv & Kónya Réka, Artur Tajber, Sorin Vreme. Expoziția este extinsă printr-un program intensiv de performance-uri (8-9 decembrie 2023).


ZONA & – Program de performance (8-9 decembrie 2023)

„Revizitarea momentelor cheie din istoria festivalului Zona, reinterpretate într-un context performativ de către participantele și participanții originali, este însoțită de contribuții și performance-uri susținute de SERAFINE1369, ILYICH, Elvisey Pisică, QUARTO și Manuel Pelmuș în colaborare cu Anton Skaaning Thomsen. Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Teodor Graur, Ion Grigorescu reviziteaza contribuțiile lor la Festivalul Zona după consultări cu istoricul de artă și curatoarea Ileana Pintilie, propunând noi interpretări și chiar lucrări noi, recontextualizând propria lor practică și relația cu performance-ul ca formă de artă în prezent.”

Corina Oprea și Magda Radu, curatoare, membre ale Echipei Curatoriale Timișoara 2023


Duo-ul de performance QUARTO

Evenimentul este readus în atenția publicului la inițiativa Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și face parte din programul „Timișoara 2023 la nesfârșit”, eveniment care marchează simbolic închiderea programului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii.

Echipa artistică a evenimentului ZONA &
Curatoare: Corina Oprea și Magda Radu
Eveniment conceput în colaborare cu Ileana Pintilie, curatoare și istoric de artă
Design expozițional: Atelier Ad-hoc
Producție: Radu Leșevschi (Solitude Project)
Coordonator tehnic: Justin O'Shaughnessy
Mulțumiri speciale: Galeria Plan B, Ștefania Ferchedău (Institutul Prezentului), Florin Arhire, Alin Rotariu (Simultan)

MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” este parte integrantă din Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment MultipleXity, cea mai importantă moștenire de infrastructură culturală a titlului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Structura muzeului și cele 5 încăperi conexe se pretează pentru organizarea de expoziții, instalații artistice, spectacole, dezbateri și evenimente diverse. De când a fost dat în funcțiune, spațiul a găzduit evenimente culturale diverse, de la festivaluri gastronomice la concerte sau performance-uri de dans și sunet.

Timișoara 2023 la nesfârșit, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2023, în cinci locuri emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Palatul Culturii, Cinema Timiș, Cinema Victoria și MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. Evenimentul va reuni în program concerte, performance-uri, seminarii, conferințe, toate cu acces gratuit, produse de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Oferta culturală a lunii decembrie va fi completată de programul bogat de evenimente produse de operatori culturali, ca parte a programului Timișoara 2023. Programul complet al evenimentului este publicat pe site-ul dedicat: continua.timisoara2023.eu

Evenimentul Timișoara 2023 la nesfârșit este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte.

Programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Programul cultural național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” este susținut de:
Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recaș, Iulius Town, Linde Gaz România, Profi
Partener de mobilitate: Automobile Bavaria, MAN
Transportator aerian oficial: Tarom
Partener de conectivitate: Vodafone
Broadcaster oficial: TVR


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?