Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
17 iunie 2022

Yamamoto Noh Theatre, la Timișoara

Yamamoto Noh Theatre (Japonia), în parteneriat cu Centrul de Proiecte Timișoara și Teatrul Național Timișoara, vă invită la un spectacol inedit „Inima teatrului Noh”, miercuri, în data de 22 iunie. Teatrul în stil Noh, una dintre cele mai vechi forme de teatru tradițional japonez, este inclusă în patrimoniul cultural UNESCO.
Yamamoto Noh Theater

Cei 7 artiști care vor urca pe scena Teatrului Național vor prezenta publicului timișorean câteva fragmente alese din piesele în stil Noh „Tamura" și „Tenko".
Între cele două acte, actorii vor face o prezentare a instrumentelor și tehnicilor stilului specific. Evenimentul face parte din componenta Power Station a Programului Cultural Timișoara 2023.

Membrii Yamamoto Noh Theatre vor susține în data de 21 iunie un workshop la Facultatea de Muzică și Teatru în fața a 20 de tineri studenți. Aceștia le vor vorbi despre cea mai veche formă de teatru noh, tehnicile, postura și energia acestuia.

Teatrul Noh a luat naștere în urmă cu aproximativ 700 de ani și rămâne cea mai veche formă de teatru cu măști care a supraviețuit în lume. Este o artă meditativă care trebuie savurată în principal prin intermediul imaginației. În Japonia antică, Noh se juca în temple și sanctuare ca ofrandă pentru zei, iar mai târziu a evoluat în arta ceremonială oficială a curții Shogunului. A jucat un rol esențial în formarea valorilor clasei samurailor și, ulterior – a identității culturale a Japoniei.

Înființat în 1927, Yamamoto Noh Theater este cel mai vechi teatru Noh din Osaka, desemnat drept patrimoniu cultural intangibil al Japoniei. Teatrul găzduiește și organizează diverse evenimente, majoritatea în domeniul artelor spectacolului tradițional și clasic japonez. Teatrul Yamamoto Noh combină arhitectura tradițională cu tehnologia modernă, cum ar fi iluminatul cu LED-uri și subtitrările multilingvistice, distrând și educând astfel nu numai un public numeros japonez, dar și internațional. Unul dintre principalele obiective ale teatrului este de a prezenta drama clasică japoneză Noh ca pe o artă interpretativă străveche încă vie și relevantă. Începând cu 2010, Teatrul Yamamoto Noh a prezentat anual Noh în afara Japoniei, cu peste 30 de spectacole și 40 de ateliere desfășurate în țări precum Bulgaria, România, Slovacia, Franța, Finlanda, Macedonia de Nord, Albania etc. Teatrul a colaborat cu instituții culturale și diplomatice locale.

Spectacolul va fi în limba japoneză, cu subtitrare în engleză și română. Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Rezervările se pot face pe entertix.ro, în limita locurilor disponibile.

La începutul spectacolului va avea loc un moment de recunoaștere și celebrare a activității excepționale în medicină a prof. dr. Aurel Mogoșeanu, un pioner al medicinei din vestului țării. Profesorul a înființat prima secție de Anestezie și Terapie Intensivă din Timișoara la Spitalul Județean din Timișoara, care acum îi poartă numele. Dealtfel a contribuit la formarea a mii de medici de elită acestei specializări prin crearea și introducerea disciplinei Anestezie și Terapie Intensivă în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș.

Accesul la eveniment este gratuit, pe baza rezervării locului pe platforma Entertix: https://bit.ly/3mWxgck


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?