Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
5 aprilie 2023

Vizita Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European la Timișoara

Comisia pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European, a fost timp de trei zile la Timișoara. Demnitarii s-au întâlnit cu autoritățile locale, reprezentanți ai Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, operatori culturali și au vizitat orașul.
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Din delegație au făcut parte europarlamentarii Andrey Slabakov, Hannes Heide, Viola Von Cramon-Taubadel, Iuliu Winkler, Victor Negrescu și Vlad-Marius Botoș. În cele trei zile s-au întâlnit cu ministrul culturii, Lucian Romașcanu, primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, reprezentanți ai Centrului de Proiecte și Asociației Timișoara 2023. Au discutat și cu operatorii culturali ai Programul cultural național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în 2023” despre importanța proiectelor derulate în acest an.

În cadrul conferinței de presă de astăzi s-a vorbit despre importanța implicării întregii comunități, de la nivel local și regional până la nivel național și european, despre reprezentarea minorităților locale și diversitatea pe care o aduc acestea în programul cultural dar și despre nevoia ca demersul început în Timișoara în 2023 să fie unul sustenabil și durabil.

„Titlul de Capitală Europeană a Culturii al unui oraș creează punți între oamenii din Uniunea Europeană. Criza, pandemia și războiul sunt temporare dar arta este eternă și sunt sigur că Timișoara va avea mare succes în anul de Capitală Europeană a Culturii. În Uniunea Europeană vorbim adeseori despre durabilitate și este important ca, la
finalul anului 2023, inițiativele pornite anul acesta să continue. Este important nu doar pentru Timișoara dar și pentru România, și pentru Uniunea Europeană, și din acest motiv este necesar să facem astfel încât cultura să ajungă la fiecare locuitor, nu doar al Timișoarei și nu doar al României”, a declarat europarlamentarul Andrey Slabakov - conducătorul delegației.

Despre susținerea de care au nevoie operatorii culturali a vorbit Victor Negrescu: „A fi Capitală Europeană a Culturii este un proces îndelungat, care nu se desfășoară doar pe parcursului anului cu pricina, nu e este un foc de artificii care lasă în urmă numai fum, este un demers de durată. Pentru noi a fost foarte important să venim la Timișoara să vorbim cu organizatorii Capitalei Europene a Culturii, cu reprezentanți ai mediului cultural, cu politicieni, ca să vedem cum cultura poate contribui la dezvoltarea regională. Am vorbit despre implicare, despre infrastructură, despre cultură ca și catalizator iar una dintre concluzii este că și Comisia Europeană ar trebui să ofere mai mulți bani pentru programele din cadrul Capitală Europeană a Culturii pentru că avem obiective
importante și e la fel de important ca actorii implicați să fie sprijiniți.”

Comisia CULT este responsabilă de toate aspectele culturale ale Uniunii Europene: diseminarea culturii, patrimoniul cultural, diversitatea culturală și lingvistică, precum și educația, politica audiovizuală, politica în domeniul informației și al mass-mediei, aspectele culturale și educative ale societății informaționale, tineretul și sportul.


Foto: Seba Tătaru
Foto: Seba Tătaru
Foto: Seba Tătaru
Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?