Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
13 decembrie 2022

Un weekend pentru un an – Timișoara 2023

Programul Cultural Timișoara 2023 a fost prezentat ieri, 12 decembrie 2022, la Cinema Victoria, în prezența celor care îl fac posibil. Centrul de Proiecte, Asociația Timișoara 2023, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii, împreună cu echipa de curatori Timișoara 2023 au vorbit despre complexitatea și diversitatea construită prin evenimentele prezente tot anul viitor la Timișoara.
Deschiderea Timișoara 2023 – 17-19 februarie 2023

Deschiderea Timișoara 2023 din weekendul 17-19 februarie confirmă vocația orașului de partener de dialog și gazdă bună pentru arte, spectacole și idei curajoase, într-un moment de sincronizare cu temele importante ale momentului. Peste 50 de evenimente și expoziții vor pune în lumină vecinătăți și comunități diverse, ponind din centrul fizic și simbolic al orașului către cartiere. Împreună în evenimente de mari dimensiuni în aer liber, dar și prin dialoguri aprofundate pe scene sau în săli de expoziție, timișorenii și oaspeții lor din întreaga lume vor sărbători un oraș curajos, deschis și divers.

Până în acest moment, artiștii confirmați care vor concerta în cadrul weekendului de deschidere sunt artista ucraineană Alyona Alyona, compozitorul și pianistul olandez Joep Beving, violonistul maghiar Lajkó Félix, însoțit de trupa poloneză Vołosi, precum și artiști și trupe din România, precum Implant Pentru Refuz și invitații lor, pianistul Andrei Irimia, Doctorul Sinteză & K-lu și Taraf de Caliu. Spectacolul Muaré Experience al trupei spaniole Voalá va veni la Timișoara cu un spectacol ce îmbină intensitatea unui concert rock cu elemente de spectacol aerian. Pe site-ul opening.timisoara2023.eu aflați mai multe informații legate de expozițiile, concertele și conferințele din cadrul weekendului de deschidere.


Prezentarea Programului Cultural Timișoara 2023 la Cinema Victoria

„Cea mai bună veste este că lucrăm împreună – echipa curatorială, Primăria Timișoara, Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, Asociația Timișoara 2023 și peste 200 de operatori culturali care implementează acest program. A doua veste bună e că ne-am ținut de cuvânt: noi nu am câștigat titlul pe vorbe goale, ci pe niște proiecte care acum devin realitate. Și mă bucur că am reușit să facem un program care se adresează tuturor, dar care urmează un fir roșu și ideea că fiecare are în interior o lumină cu care poate lumina orașul. Anul viitor este o șansă istorică pentru oraș, dar și pentru România. Este șansa transformării noastre ca oraș, comunitate și țară. Și aș vrea ca peste ani să ne uităm înapoi la anul 2023 și să spunem că acest titlu nu a transformat doar viața culturală a orașului, ci a transformat întreg orașul”, a spus primarul Dominic Fritz în cadrul evenimentului de lansare a programului cultural.

„Timișoara 2023 e o muncă de mulți ani, iar dosarul de candidatură a fost lucrat foarte bine, din moment ce a reușit să se remarce printre atâtea alte dosare. Sunt convins că programul cultural prezentat azi va reuși să stârnească suficient interes încât Timișoara să fie destinație pentru toată Europa începând din 2023”, a completat Demeter András István, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.

Programul Cultural Timișoara 2023 înseamnă 10 co-producții internaționale complexe, din muzică și artele spectacolului, 15 programe nou create de dezvoltare comunitară și educație culturală, 10 intervenții în spațiul public cu componente de activare culturală, 20 de expoziții de artă contemporană, arhitectură, design, land art, 12 filme documentare, 20 localități, 10 destinații de export cultural, sute de artiști internaționali din toate domeniile artistice: de la literatură, la dans contemporan și arte sonore.


Timișoara 2023

În perioada următoare vor fi lansate noi apeluri dedicate extinderii și consolidării Programului Cultural Timișoara 2023. 51,98 milioane de lei de la Ministerul Culturii vor fi distribuiți către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara (33,3 milioane de lei), către județul Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (11,3 milioane de lei), programul prioritar multianual „Comunicarea Programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, inclusiv monitorizarea și evaluarea comunicării, derulat prin Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii (6,59 milioane de lei) și creșterea capacității administrative a Asociației Timișoara 2021 (0,78 milioane de lei).


Programul Cultural Timișoara 2023
Programul Cultural Timișoara 2023
Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?