Centrul de Proiecte
Timișoara
Noutăți
24 februarie 2023

Un an de reziliență ucraineană și artă solidară la Timișoara

Timișoara, orașul care cunoaște bine prețul libertății, le este un cămin sigur și primitor refugiaților ucraineni. Privim acum împreună spre momentele care au marcat un an de reziliență și solidaritate.
Ukraïna.pic – expoziție de afișe ale ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric, în cadrul Timișoara Refugee Art Festival (17-22 iunie 2022)

La inițiativa Primariei Muncipiului Timișoara, comunitatea timișoreană a răspuns prompt și a pus, în timp record, bazele platformei Timișoara pentru Ucraina, pentru coordonarea eforturilor de ajutorare. În prima parte a anului trecut, clădirea Centrului de Proiecte a găzduit și ea activitățile pentru mame și copii din Ucraina, precum și cursurile de limba română pentru refugiați organizate de Asociația LOGS, care a organizat și Ziua Portului Ucrainean (19 mai 2022).


Vyshyvanka – Ziua portului ucrainiean la Timișoara, sărbătorită în curtea Centrului de Proiecte

Din bugetul local al Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte a finanțat anul trecut cea de-a șasea ediție Timișoara Refugee Art Festival (17-22 iunie 2022), în organizarea Asociației LOGS, ediție dedicată Ucrainei și refugiaților din Ucraina. Din program amintim Ukraïna.pic, o expoziție în aer liber de afișe realizate de ilustratori ucraineni.

Un alt proiect cultural solidar cu Ucraina, finanțat de Centrul de Proiecte, l-a reprezentat conceperea și punerea în scenă a piesei Ce-am avut. Ce ne-au dat., la Teatrul Basca, având la bază istorisiri reale scrise de dramaturgi români și ucraineni.

Pe 24 august 2022, am onorat Ziua Ucrainei prin inaugurarea picturii murale Stand with Ukraine (FITT) și prin spectacolul de videomapping Sensitive content (Prin Banat), proiectat pe fațada Palatului Culturii.


Ce-am avut. Ce ne-au dat. – Teatrul Basca

Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii a cuprins și ea o serie de Șezători urbane organizate de Asociația LOGS. Acestea au adus împreună, prin ateliere creative diverse, refugiați și prieteni din comunitate.

De asemenea, artiștii ucraineni Zhanna Kadyrova și Andrii Dostliev se numără printre expozanții din cadrul Chronic Desire – Sete cronică (17 februarie – 23 aprilie), expoziția colectivă centrală a Deschiderii Timișoara 2023.


Floarea soarelui – atelier creativ la „Șezătoarea urbană” organizată de Asociația LOGS în cadrul Deschiderii Timișoara 2023

Cu prilejul comemorării unui an de izbucnirea războiului, Cinema Victoria a pregătit un program special, sub titlul Un An Alături de Ucraina. Vineri, 24 februarie, se proiectează două documentare ce au ca temă lupta ucrainenilor pentru identitate și libertate, abordată din unghiuri diferite: When Borders Get Indistinct (în parteneriat cu Asociația Prin Banat) și Inner Wars (în parteneriat cu Institutul Francez), iar duminică, 26 februarie, copiii ucraineni din Timișoara sunt așteptați la proiecția unui film de animație dublat în limba ucraineană, Vulpoiul cel mare şi rău şi alte poveşti. De asemenea, de vineri până duminică, în foaierul cinematografului se desfășoară Târgul Solidar de Mărțișor, cu produse create de mâinile iscusite ale femeilor din Ucraina stabilite la Timișoara.


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?