Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
5 decembrie 2023

„Timișoara 2023 la nesfârșit”: Concerte cu interpretare în limba semnelor române și transport accesibilizat

„Timișoara 2023 la nesfârșit” (7-10 decembrie), evenimentul care marchează, simbolic, încheierea anului Capitalei Europene a Culturii, este un eveniment incluziv, o sărbătoare pentru întreaga comunitate. Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a luat multiple măsuri care să crească gradul de accesibilitate al spațiilor și momentelor din program, astfel încât persoanele cu dizabilități să se poată bucura din plin de eveniment.
„Timișoara 2023 la nesfârșit”, pentru întreaga comunitate | Foto: Petru Cojocaru

Programul Timișoara 2023 la nesfârșit include o serie de concerte și spectacole remarcabile în zilele de 8 și 9 decembrie, când pe scena din Piața Unirii vor urca Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Sonics, EMAA și Klangphonics.

Pentru a facilita vizibilitatea scenei pentru persoanele care folosesc fotoliul rulant, precum și pentru persoanele cu dizabilități diverse, în spațiul din fața scenei va fi instalat un podium dotat cu cu rampă și bare de sprijin. Accesul pe această platformă este limitat și este rezervat exclusiv pentru persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora și se face pe baza unei brățări. Acestea pot fi solicitate în avans, prin e-mail la adresa evenimente@centruldeproiecte.ro sau în zilele de 7-10 decembrie, la zonele de acces pe platformă, în baza unui act de identitate și a certificatului de încadrare în grad de handicap.

La fel ca la Deschiderea Timișoara 2023, persoanele cu deficiențe de auz din public vor beneficia de interpretarea artistică a concertelor din Piața Unirii. Astfel, vineri, 8 decembrie, și sâmbătă, 9 decembrie, între orele 18:00 și 23:00, Lavinia Chițu și Denis Blidariu vor interpreta concertele în limba semnelor române. Cei doi vor fi pe scenă alături de artiști, vor traduce versurile și vor reda ritmul muzicii, astfel încât persoanele cu deficiențe de auz să se poată bucura de un spectacol memorabil.


Lavinia Chițu și Denis Blidariu vor interpreta concertele în limba semnelor române

În zona Pieței Unirii va fi amenajat și un spațiu de odihnă pentru persoanele cu dizabilități, pe durata concertelor din zilele de 8 și 9 decembrie. Voluntarii Timișoara 2023 au fost instruiți pentru sprijinirea deplasării înspre acest spațiu și pentru a oferi asistență pe durata evenimentelor culturale.

De asemenea, în Piața Țepeș Vodă, lângă Tribunalul Timiș, vor fi instalate două toalete adaptate pentru persoane cu dizabilități.

Pe durata concertelor din zilele de 8 și 9 decembrie, persoanele care dețin permis albastru vor putea parca în zona cu trafic închis de pe strada Oituz. În plus, persoanele cu dizabilități pot solicita și transport adaptat înspre evenimentele din programul „Timișoara 2023 la nesfârșit”, precum și sprijin pentru transportul pe scările locuinței, cu ajutorul unei lize. Aceste servicii sunt asigurate în colaborare cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Societatea de Transport Public Timișoara și pot fi solicitate la numărul 0356.981.

În programul celor 4 zile de sărbătoare sunt cuprinse diverse evenimente care se derulează în spații accesibilizate: Cinema Timiș, Cinema Victoria, Muzeul Apei, Galeria Bastion 3. Programul poate fi consultat aici, selectând butoanele cu facilitățile de accesibilizare dorite: continua.timisoara2023.eu/ro/program


Platformă cu rampă pentru persoane cu dizabilități, în Piața Unirii. De pe această rampă, persoanele care utilizează fotoliu rulant au vizibilitate spre scenă.

Vă punem la dispoziție o broșură a evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, dedicată persoanelor cu dizabilități, în limbaj ușor de înțeles. Materialul a fost realizat de Ruxandra Mateescu – Supereroi printre noi, căreia îi suntem recunoscători pentru această contribuție extrem de valoroasă.


Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte.

Programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Parteneri „Timișoara 2023 la nesfârșit”:
Linde Gaz România, Profi, Cramele Recaș, Catena, Auchan, Coca Cola, Green Forest, Signal Iduna
Programul cultural național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” este susținut de:
Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recaș, Iulius Town, Linde Gaz România, Profi
Partener de mobilitate: Automobile Bavaria, MAN
Transportator aerian oficial: Tarom
Partener de conectivitate: Vodafone
Broadcaster oficial: TVR


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?