Centrul de Proiecte
Timișoara
Noutăți
13 septembrie 2023

Sărbătorim Victoria: 1 an în îndrăgitul cinema din Bălcescu

Cinema Victoria împlinește 1 an și îl sărbătorește între 15 și 17 septembrie cu 3 zile festive, pline de proiecții de festival și de cinematecă, filme pentru copii, teatru și bucurie, alături de toți #CinefiliiDeCimișoara. Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografului, ne-a spus mai multe nu doar despre programul weekend-ului aniversar, cât și câte ceva despre munca și pasiunea echipei din culise.
1 an de Cinema Victoria

Cinema Victoria are deja un an de la redeschidere. Cum a fost acest an privit din interior?

O să încep prin a vă spune cum se vede privit prin cifre, ca să nu par prea subiectivă. Acest prim an înseamnă 38.000 de spectatori la Cinema Victoria, în peste 600 de evenimente publice și private, cam 50 de proiecții urmate de întâlniri ale publicului cu regizori și actori, 18 festivaluri, 8 piese de teatru, dar și concerte, dezbateri și multe altele. Știind că media spectatorilor la o proiecție de film în cinematografele din țara noastră e de 17,5 persoane, iar la Cinema Victoria e de peste 60, lucrurile se pun și mai bine în perspectivă. Dar nu vreau să se înțeleagă greșit: pățim și noi în continuare, relativ des, să rulăm filme pentru o mână de spectatori, dar avem și bucuria (la pachet cu stresul) proiecțiilor sold out – cifrele de mai sus sunt doar medii.

Privit din interior, suntem bucuroși de ce am reușit să facem până acum, recunoscători publicului pentru curiozitate (care s-a transformat adesea în fidelitate), și cam obosiți (trebuie s-o recunoaștem), dar cu multe idei și planuri de viitor.

Aveau timișorenii nevoie de încă un cinematograf?

Înainte să redeschidem Cinema Victoria, exista un grup destul de vocal, format în special în jurul festivalului Ceau Cinema, care susținea că da, orașul are nevoie de încă o sală. Dar era imposibil de știut în numele a câți timișoreni vorbeau acești cinefili pasionați. Da, Timișoara era singurul oraș major din țară fără o sală de cinema de artă. Pe de altă parte, sunt 4.600 de locuri în cele două multiplexuri din centrele comerciale, pe care timișorenii la cunosc deja și le frecventează. După un an de la redeschiderea Cinema Victoria, și uitându-ne la cifrele menționate mai sus, putem spune că da, timișorenii aveau nevoie de încă un cinematograf.

Mai precis, de un alt fel de cinematograf. Unul axat pe film european și românesc, pe festivaluri, pe întâlniri și descoperiri. Un cinematograf unde să nu vii doar să te destinzi, ci și să fii surprins, emoționat, și, de ce nu, provocat sau chiar contrariat! Un cinematograf unde să vii să vezi ceea ce nu știi, deocamdată, că îți place. Și să pleci mai bogat.


#CinefiliDeCimișoara

Cum alcătuiți programului și de ce e diferit de cel al altor cinematografe din oraș?

Este un exercițiu de echilibru, de creativitate și de pasiune. Cu siguranță e cea mai interesantă parte a muncii echipei noastre, deși din păcate ponderea ei în programul zilnic nu e așa de mare pe cât s-ar putea crede din exterior.

Pe de o parte suntem atenți la filmele noi, care sunt lansate de distribuitori în România – mai ales europene și românești, care sunt adesea mai fragile în capacitatea lor de a atrage un public numeros în sălile de mall, și pe care le prezentăm ori de câte ori putem în avanpremieră, sau în prezența regizorilor, și le ținem în program mai mult, pentru a ajunge la cât mai mulți spectatori.  Asta nu înseamnă că ne privăm din a arăta filme americane cu actori celebrii și mari regizori, cum a fost recentul succes Oppenheimer, care a umplut sala complet de patru ori.

Pe de altă parte, încercăm să aducem cât mai multe filme în exclusivitate, care se pot vedea doar la Victoria – și aici festivalurile numeroase pe care le găzduim joacă un rol foarte important în diversificarea programului. În plus, din ianuarie am lansat propriile noastre programe lunare, tematice, prin care încercăm să ajungem la categorii specifice de public și să le fidelizăm prin regularitate: aici amintesc proiecțiile din cineclubul pentru liceeni Film After School, proiecțiile cu filme de patrimoniu românești din Cinemateca Itinerantă, cele cu filme de festival din Cinemateca TIFF, cele dedicate mămicilor însoțite de bebeluși care pot vedea filme în condiții adaptate la întâlnirea lunară Cinemami și proiecțiile cu filme de aventură din cadrul #cinemunte, pentru iubitorii de natură. Și desigur, animațiile pentru întreaga familie din fiecare după-masă de weekend sunt nelipsite în program și foarte apreciate inclusiv de locuitorii mici și mari ai cartierului Bălcescu.


Seria de proiecții #CineMami

Victoria nu e doar un cinema, ci și o sală multifuncțională. Cum rămâne cu partea non-film?

Propunerile de evenimente și spectacole care vin de la operatorii culturali locali și pe care le găzduim la Victoria, deși nu atât de constante ca și programul cinematografic, sunt foarte variate și adesea se bucură de cel mai mare succes: de la piese de teatru la spectacole de dans și coregrafie, de la lansări de carte la concerte pentru lansarea de albume muzicale, de la dezbateri pasionante cu mari personalități locale sau internaționale până la un spectacol de circ, care deține și acum recordul nostru de spectatori, căci mulți părinți și-au ținut copiii în brațe!

De la bun început ne-am dorit  – și acesta e mandatul primit de la Primăria Municipiului Timișoara – ca Cinema Victoria să fie și o scenă dedicată evenimentelor comunității și să putem pune la dispoziție spațiul modern, dar și serviciile echipei noastre în zona tehnică, cea a vânzării biletelor sau cea a promovării prin platformele cinematografului pentru ca artiștii și organizatorii locali de evenimente să se poată întâlni cu publicul în cele mai bune condiții.

Evident, anul 2023 a venit cu un număr fără precedent de evenimente în întreg orașul, și facem față cu greu cererilor de găzduire, dar și concurenței celorlalte evenimente. Sperăm ca și după ce acest an special pentru Timișoara se va încheia, programul non-cinema de la Victoria să rămână cât mai divers și mai ofertant.


Spectacol de circ pe scena Cinema Victoria

Care au fost cele mai mari provocări în acest an?

Ca la orice început de drum, provocările sunt foarte numeroase. Și nu aș folosi verbul la trecut, căci ele sunt cât se poate de actuale! De la formarea unei echipe care să fie suficient de polivalentă încât să suplinească dimensiunea prea redusă, la deslușirea tuturor secretelor clădirii și aparaturii din ea, la încercarea de a identifica soluții pentru a funcționa ca agilitatea unui start-up atunci când faci parte dintr-o structură a administrației publice și te supui inevitabil unui număr intimidant de proceduri și regulamente, care se schimbă din mers și „de la centru”.

Sunt două provocări însă (care nu țin de organizarea noastră internă) de care ne temeam și unde pot spune că temerile s-au dovedit nefondate. În primul rând, aveam presupunerea că timișorenii, obișnuiți de multă vreme cu ideea accesului gratuit la evenimentele culturale organizate de autoritățile locale, nu vor fi dispuși să plătească bilet pentru a veni la genul de program pe care îl propunem la Cinema Victoria. Ne-am înșelat. Nu a fost nicio problemă, ba chiar simțim că oamenii sunt încântați să ne susțină prin biletele pe care le achiziționează. Credem cu tărie că aceasta e singura formă sustenabilă și onestă de a susține un loc sau un produs cultural – investind în el.

În al doilea rând, am făcut pariul, riscant, de a interzice consumul de alimente în sala de cinema. Ne dorim să fim un loc unde filmul e pe primul loc și nimic nu ne distrage de la el – nici pe noi nici pe cei din jur, care pot fi deranjați de mirosuri sau sunete. Inițial, ne-am lovit de rezistență sau frustrare de la unii spectatori, dar cu timpul politica noastră a fost acceptată și chiar îmbrățișată de majoritatea, mai ales după introducerea unui clip amuzant la începutul proiecțiilor, iar acum mulți ne spun că preferă experiența de la Victoria și datorită acestui fapt.


Reguli prietenoase, pentru o experiență plăcută la cinema

Ce planuri aveți pe mai departe?

Provocarea cea mai mare este și rămâne dezvoltarea publicului, mai ales că în această toamnă va fi redeschisă și a doua sală de cinema renovată, Cinema Timiș, cu 550 de locuri. Și, după cum știți, planurile autorităților locale nu se opresc aici. Alte trei săli – Studio, Dacia și Freidorf – sunt în diferite stadii de renovare.

Tocmai am lansat o campanie de promovare a celor două mari întâlniri pe care le propunem publicului în această toamnă, aniversarea primului an de Cinema Victoria în 15-17 septembrie și redeschiderea Cinema Timiș, la mijloc de octombrie, sub sloganul Cinefil de Cimișoara, cu care sperăm ca din ce în ce mai mulți oameni să se identifice și, de ce nu, să îl afișeze cu plăcere pe tricouri, sacoșe, stickere. 

Pe de altă parte, faptul că vom alcătui programul de la Cinema Timiș într-un mod complementar cu Cinema Victoria, axându-l pe premiere ale unor filme mari și pe zona de muzică, sperăm să ducă la o diversificare a ofertei culturale locale și la atragerea unui public nou, nu la împărțirea publicului existent. 

De asemenea, investim de la început timp și efort în formarea publicului de mâine, prin programe de educație cinematografică, proiecții pentru întreaga familie, devenite un clasic al programului de weekend de la Victoria, și nu în ultimul rând proiecții școlare: împreună, aceste inițiative au făcut ca aproximativ 20% din publicul de la Victoria din acest an să fie format din copiii, mulți dintre ei pentru prima dată la cinema. Ne dorim ca ei să crească iubind și frecventând cinematografele Timișoarei!

Ca să închei tot cu Cinema Victoria, urmează o toamnă foarte bogată în evenimente, festivaluri și lansări de filme grozave. Programul e deja plin ochi și abia așteptăm să vedem și sala plină de oameni, după perioada vacanțelor. Ne dorim să dezvoltăm mai mult oferta de proiecții incluzive, care să se adreseze mai explicit și persoanelor cu diferite dizabilități, pentru că, așa cum ne place să spunem, Victoria e a noastră a tuturor și vrem ca toți să se poată bucura de ea! 

Dar până atunci, îi așteptăm pe cât mai mulți dintre timișoreni la weekend-ul aniversar al Cinema Victoria, între 15 și 17 septembrie, pentru a sărbători împreună! Am pregătit un program deosebit, cu Noaptea albă a Filmului Românesc, teatru, invitați speciali, avanpremiere europene, dar și filme de cinematecă, și terminăm cu o proiecție pe ecran mare a Cinema Paradiso. Toate detaliile le găsiți pe www.cinemavictoria-tm.ro.


De la stânga la dreapta: Teodora Achim (responsabilă dezvoltare public), Ioana Dragomirescu (coordonatoarea cinematografului) și Nicoleta Ciocov (curatoare program)
Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?