Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
4 mai 2023

Peste 23.000 de vizitatori la programul de artă contemporană organizat de Centrul de Proiecte cu ocazia Deschiderii Timișoara 2023

Succesul remarcabil al expozițiilor „Chronic desire – Sete cronică”, „Mircea Nicolae – Lucruri mărunte. Lucruri prețioase” și „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” a deschis un an extrem de bogat în evenimente dedicate artelor vizuale și a confirmat acest domeniu ca fiind unul dintre punctele de atracție ale programului cultural Timișoara 2023.
Chronic desire – Sete cronică | Foto: Alex Todirică

Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, a avut o contribuție consistentă la organizarea și finanțarea programul de artă contemporană din deschiderea Capitalei Europene a Culturii. Expoziția colectivă centrală „Chronic desire – Sete cronică” a fost finanțată și organizată integral de către Centrul de Proiecte. Expoziția „Mircea Nicolae – Lucruri mărunte. Lucruri prețioase” a fost curatoriată de Salonul de proiecte, co-organizată de Salonul de Proiecte și de Centrul de Proiecte și finanțată de aceeași instituție. De asemenea, și expoziția multimedia „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” a fost finanțată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

„Chronic desire – Sete cronică” (17 februarie – 23 aprilie), expoziția colectivă centrală inaugurată la Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, a activat 4 spații expoziționale timișorene: Comenduirea Garnizoanei, Bastionul Maria Theresia, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” și Palatul Ștefania. Vastul proiect curatoriat de Cosmina Goagea, Corina Oprea și Brîndușa Tudor, membre ale Echipei Curatoriale Timișoara 2023, a propus vocabulare noi – ale privirii, simțirii și scrierii – pentru lectura unui prezent brutal, prin practici artistice care chestionează momentul critic actual – politic și ecologic. Cu această miză, expoziția a inclus lucrări a 34 de prezențe artistice, cu 22 de noi lucrări comisionate noi și 5 lucrări comisionate pentru spațiul public. Dintre acestea, tramvaiul desenat de Dan Perjovschi, va continua să circule în Timișoara până la sfârșitul anului.

Expoziția „Mircea Nicolae – Lucruri mărunte. Lucruri prețioase” (17 februarie – 23 aprilie, Comenduirea Garnizoanei Timișoara) a readus în atenția publică o figură marcantă a artei contemporane din România. Ionuț Cioană (1980–2020) a activat ca artist sub pseudonimul Mircea Nicolae, cu o traiectorie diversă și bogată. A imaginat formate curatoriale care au testat limite instituționale și a fost unul dintre cei mai talentați critici de artă ai generației lui. Expoziția a avut ca punct de plecare câteva aspecte cheie din viața personală a artistului, conectate cu momente din istoria decadelor socialiste și post-socialiste.

 

Un program de mediere generos și divers

Atractivitatea celor două expoziții a constituit-o atât prezența unor lucrări artistice remarcabile, cât și programul de mediere amplu, care a adus în cele patru spații expoziționale categorii diverse de public și le-a facilitat vizitatorilor perceperea mesajul transmis de artiști. Contactul cu expozițiile „Chronic desire – Sete cronică” și „Mircea Nicolae – Lucruri mărunte. Lucruri prețioase” a fost facilitat de 21 de mediatori culturali și 3 voluntari, cărora li s-au alăturat curatoarele expoziției și 5 dintre expozante, în activități în weekendurile de deschidere și închidere.

Programul de mediere a cuprins ateliere și artist talks, tururi de gândire critică și artă, dezbateri critice pornind de la artă, dialoguri de ecologie și artă, tururi de arhitectură și artă, poetry performance în expoziție. De asemenea, 729 de elevi și 62 de educatori au participat la programul pentru școli și familii, care cuprins 16 ateliere dedicate grupelor și claselor de elevi înscrise de către învățători și profesori, respectiv 9 ateliere pentru copii și părinții lor. Programul a mai inclus un poetry performance pentru public cu deficiențe de vedere, precum și tururi în limba ucraineană, maghiară, germană, sârbă, spaniolă, engleză.

 

De la Veneția la Timișoara

Expoziția multimedia a Adinei Pintilie, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” (17 februarie – 30 aprilie, Kunsthalle Bega) a completat programul de artă contemporană comisionat pentru Deschidere de către curatoarele Cosmina Goagea, Corina Oprea și Brîndușa Tudor. După ce a reprezentat România la Bienala de la Veneția (2022), expoziția multimedia a artistei și regizoarei Adina Pintilie a fost prezentată în premieră în România, la Deschiderea Timișoara 2023. Proiectul a inclus lucrări noi ale artistei și a încurajat deschiderea către experiențe diverse ale corporalității. Expoziția, finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, a fost curatoriată de Cosmin Costinaș, Viktor Neumann și co-organizată de către Asociația Culturală Manekino & Manekino Film, Kunsthalle Bega și Centrul de Proiecte. Co-producătorii expoziției au fost Avanpost și Snaporazverein, în colaborare cu Eidotech, H3 și Augmented Space Agency.


Chronic desire – Sete cronică | Foto: Alex Todirică
Chronic desire – Sete cronică | Foto: Alex Todirică
Chronic desire – Sete cronică | Foto: Alex Todirică
Chronic desire – Sete cronică | Foto: Alex Todirică
Lucruri mărunte. Lucruri prețioase | Foto: Alex Todirică
Expoziția Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului | Foto: Vlad Cîndea
Expoziția Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului | Foto: Vlad Cîndea
Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?