Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunicate
30 mai 2024

Peste 100.000 de spectatori de la redeschiderea Cinema Victoria și Timiș

Cinema Victoria și Cinema Timiș și-au regăsit locul în cotidianul și inimile timișorenilor. De la redeschiderea lor și până acum, cele două cinematografe de artă au înregistrat 109.504 de intrări la proiecții de film, dintre care numeroase avanpremiere, proiecții în exclusivitate și festivaluri, dar și la concerte, piese de teatru, conferințe și alte evenimente ale comunității găzduite în cele două săli.
Proiecție LA DOLCE VITA, foto: Fabian Leiba

Cinema Victoria s-a redeschis în septembrie 2022, iar Cinema Timiș în octombrie 2023. Cele două săli, reabilitate de Primăria Municipiului Timișoara și administrate de o echipă dedicată din cadrul Centrului de Proiecte, au un program săptămânal constant, care a totalizat până acum peste 1300 de proiecții de film și evenimente, dintre care aproape 10% au fost urmate de discuții cu regizori, actori sau alți invitați, selecția concentrându-se pe cinematografia de autor, cu precădere europeană și românească.

Conform statisticilor anuale publicate săptămâna trecută de Centrul Național al Cinematografiei, în 2023, Cinema Victoria se clasează pe locul al treilea în România ca număr de spectatori, în topul cinematografelor cu un singur ecran, primele locuri fiind ocupate de două săli de tradiție, care funcționează de zeci de ani, în București și Cluj.

Anul trecut frecventarea medie a sălilor de cinema la nivel național a fost de 19 spectatori per proiecție, în timp ce la Cinema Victoria media a fost de 60 de spectatori per proiecție, iar la Timiș de 170. Pe deasupra, comparat cu prețul mediu al unui bilet la film la nivel național, de 23,7 lei, tarifele celor două cinematografe municipale din Timișoara sunt mai accesibile: doar 20 de lei pentru adulți, 15 lei pentru studenți, elevi și pensionari și 10 lei pentru copiii sub 12 ani.

Ceea ce ne bucură și ne motivează în mod deosebit, dincolo de cifrele de frecventare ale celor două săli de cinema, este comunitatea de cinefili formată în jurul lor. Sunt oameni care au așteptat de mulți ani un altfel de cinema în Timișoara sau care, dimpotrivă, acum descoperă cinematografia de autor, și vin adesea de mai multe ori pe săptămână… au un entuziasm contagios, care ne arată că mersul la cinema nu e nici pe departe un obicei pe cale de dispariție

– Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografelor

Cinema Victoria, care este deja membru Europa Cinemas, a propus timișorenilor peste 1000 de proiecții de film și evenimente din toamna lui 2022 și până în prezent, marea majoritate dedicate filmului european și românesc. În puțin peste 6 luni de funcționare, Cinema Timiș, cu sala sa de 500 de locuri, a devenit o locație preferată pentru premierele filmelor recente cele mai așteptate de public, dar și pentru capodoperele clasice ale cinematografiei internaționale prezentate în exclusivitate pe ecran mare, concerte, stand-up comedy și conferințe.

Începând din această toamnă, Cinema Studio, cel mai vechi dintre cinematografele reabilitate ale Timișoarei, va fi pregătit să primească și el spectatorii cu un program constant și atent curatoriat.

Puteți vedea interviuri video cu cei mai fideli „cinefili de Cimișoara” aici.

Găsiți detalii și programul complet pe site-urile cinemavictoria-tm.ro și cinematimis-tm.ro.


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?