Evenimentul de deschidere, stabilit între 17-19 februarie 2023, va fi un mesaj de solidaritate, de societate deschisă și sustenabilitate transmis unei lumi frământate de război, schimbări climatice și segregări sociale. În conceptul de deschidere e important să fim cu toții prezenți. Este sărbătoarea orașului, sărbătoarea regiunii, a oamenilor.
Pe parcursul celor trei zile, întreg spațiul public va fi scena concertelor, conferințelor, filmelor, literaturii și evenimentelor culturale de care să se bucure fiecare turist sau locuitor al Timișoarei. Pe lângă scena mare din Piața Victoriei – loc simbolic al orașului nostru – evenimente vor fi organizate de curțile valoroase al clădirilor istorice ale orașului nostru, biserici, sinagogi sau spații publice.
Prima zi a evenimentului este și cea a decernării premiului Melina Mercouri. Evenimentul va fi organizat pe scena Teatrului Național și în Piața Victoriei. Pe lângă deschiderea oficială, vor avea loc spectacole artistice și spectacole de lumini. Ziua a doua va fi sărbătorită în spațiul public pe care îl împărtășim cu toții, în piețe, parcuri, curți interioare, chiar și birourile unde lucrăm zi de zi. Este ziua dedicată familiilor, părinți și copii. Ultima zi a evenimentului festiv va fi o întâlnire cu comunitatea, prin brunch-uri culturale, evenimente culinare și activarea spațiilor noi importante deschise comunității.
Echipa Curatorială a avut sesiuni de lucru cu operatorii culturali, în care au discutat despre stadiul proiectelor incluse în Programul Cultural al anului 2023 și i-au invitat să vină cu propuneri pentru întregirea conceptului evenimentului de deschidere. În luna noiembrie vor fi făcute publice programele detaliate ale celor 3 Capitale Europene ale Culturii în 2023: Veszprem, Elefsina, Timișoara.
Este important ca de titlul de Capitală Europeană a Culturii să se bucure întreaga regiune. De aceea, săptămâna aceasta membrii echipei curatoriale, împreună cu Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte au avut o întâlnire cu operatorii culturali și reprezentanți ai instituțiilor culturale și universitare din Caraș-Severin: Reșita, Caransebeș, Anina, Oravița și Băile Herculane. Echipa Timișoara 2023 dorește ca Programul Cultural Timișoara 2023 să fie extins și în regiune și să implice și operatorii culturali din vecinătatea județului Timiș. După sesiunile de discuții au fost vizitate locurile reprezentative ale zonei pentru a cartografia infrastructura culturală.