Direcția de Asistență Socială este una dintre instituțiile implicate în comunitate, nu doar prin acțiunile specificie, dar și prin proiecte adresate comunități, implicând categorii sociale vulnerabile, școli și diferite alte instituții. De data aceasta, cu ocazia Zilei Mondiale a Conștientizării Autismului, o expoziție de fotografie impresionantă prin mesaj, găzduită la parterul sediului nostru.
Care e povestea acestui proiect?
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara este dedicată promovării incluziunii și sprijinirii persoanelor vulnerabile, iar această expoziție este o expresie vizuală a acestui angajament. Sub titlul „Poate și locul meu e aici…”, expoziția prezintă fotografii realizate de Ferencziné Török Anikó, pedagog și mamă a unui copil cu autism. Prin aceste imagini, vizitatorii sunt invitați să privească dincolo de stereotipuri și să descopere universul unic al copiilor cu autism.
Evenimentul reflectă și colaborarea dintre Timișoara și orașul înfrățit Szeged, transmițând un mesaj de solidaritate și acceptare. Idea acestei expoziții s-a născut în urma proiectul CARE4U, derulat împreună cu cei din Szeged. Acest proiect a avut ca scop sprijinirea familiilor copiilor cu dizabilități, facilitând accesul acestora la resurse educaționale și terapeutice, prin crearea unei rețele de părinți și specialiști care colaborează pentru îmbunătățirea metodelor de îngrijire și support, dar și dezvoltarea unei platforme online pe site-ul Direcției de Asistență Socială Timișoara, unde părinții și specialiștii pot găsi informații esențiale, materiale educative și un forum de discuții.
Vă invit să priviți lumea prin ochii celor care trăiesc experiența autismului.
Expoziția pe care am organizat-o nu este doar despre imagini, ci despre povești, despre trăiri, despre realități pe care poate nu le vedem în fiecare zi, dar care merită să fie cunoscute. Prin aceste fotografii, vă invit să priviți lumea prin ochii celor care trăiesc experiența autismului, fie ca părinți, educatori sau ca oameni care, zi de zi, încearcă să construiască punți între diferențe și să creeze un mediu în care fiecare să își găsească locul.
Cu această ocazie, mi-aș dori să mulțumesc și Centrului de Proiecte pentru deschidere și că ne-au pus la dispoziție acest spațiu central. Amintim tuturor cititorilor, că expoziția rămâne deschisă zilnic, între orele 11.00 – 12.00, până pe 13 aprilie, pe str. V. Alecsandri nr.1.
De este „nevoie” să conștientizăm autismul? Suntem deficitari în această privință?
Conștientizarea autismului este esențială pentru construirea unei societăți mai blânde. De multe ori, lipsa informațiilor sau a experienței directe cu persoane cu autism duce la prejudecăți și excludere. Prin astfel de inițiative, încercăm să educăm comunitatea și să promovăm acceptarea, să ne adaptăm noi și să acceptăm lumea în care trăiesc. Deși s-au făcut progrese în acest sens, mai există mult de lucru pentru ca fiecare persoană să fie privită prin prisma abilităților și potențialului său, nu a limitărilor.
Am pornit de la a fi o societate destul de intolerantă față de ceea ce se pot numi vulnerabilități, persistă o serie de tabu-uri – legate de autism, de sănătatea mentală, de vulnerabilități, în fond de fragilitatea însăși a condiției umane. Suntem mai puțin intoleranți ca altădată, am mai corectat din această „orbire”?
Obisnuiesc să spun că orb este doar cel care nu poate să vadă, pentru că oamenii cu deficiențe își deschid sufletul pentru a vedea oamenii din jurul lor. Societatea a evoluat în ceea ce privește percepția asupra autismului și a altor vulnerabilități, dar încă ne confruntăm cu tabuuri și reticențe, mai ales când vorbim despre încluderea unor copii cu autism cărora le este recomandat, ca pentru dezvoltatrea lor, să fie incluși în învățământul de masă. Prin educație și campanii de conștientizare, oamenii devin mai deschiși, însă schimbarea este un proces continuu. Prin proiecte precum expoziția de fotografie sau workshop-ul „Strategii terapeutice în abordarea copilului cu autism”, pe care l-am organizat, dorim să aducem comunitatea mai aproape de realitățile cu care se confruntă persoanele cu autism și familiile acestora.
Dacă ar fi să transmiteți un mesaj legat de autism și importanța conștientizării acestuia care ar fi acela?
Autismul este parte din diversitatea umană și trebuie înțeles, nu judecat. Autismul nu este o barieră în calea valorii unui individ în societate. Fiecare persoană merită să fie înțeleasă și acceptată. Prin evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Conștientizării Autismului, ne dorim să creăm o comunitate în care empatia și sprijinul să fie principii fundamentale. Fiecare dintre noi poate contribui la o lume mai deschisă și mai incluzivă, în care copiii cu autism să aibă oportunitatea de a-și găsi locul și de a-și atinge potențialul.
Noi suntem aici, iar împreună cu specialiștii, încercăm să facem lucrurile în fiecare zi puțin mai bine decât ieri.
Pe această cale, am dori să transmitem un mesaj și părinților, cărora le înțelegem povestea și știm că le este greu și au teamă pentru viitor. Noi suntem aici, iar împreună cu specialiștii, încercăm să facem lucrurile în fiecare zi puțin mai bine decât ieri. Punem la dispoziția comunității Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Podul Lung, unde avem înregistrați copii cu autism profund și sever. Îi îndreptăm și către ați furnizori de servicii sociale, cum este Asociația Casa Faenza, specializată pe copiii cu tulburare din spectrul autist, părinții având libertatea de a alege unde doresc ca copii lor să beneficieze de terapii.
Pentru adulții cu autism, avem deschise centrele noastre de zi pentru adulți cu dizabilități. De asemenea, cu bani de la bugetul local, Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială subvenționează și mai nou contractează serviciile furnizorilor de servicii sociale licențiate a se adresa adulților cu dizabilități.
(...) înființăm două noi unități de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități, iar un centru deja existent va fi transformat în centru de zi adresat adulților cu nevoi speciale.
Vrem să transmitem părinților că odată ajunși la vârsta majoratului, copii lor nu vor rămâne singuri sau excluși din sistem. Cred că nu este prematur să anunțăm că înființăm două noi unități de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități, iar un centru deja existent va fi transformat în centru de zi adresat adulților cu nevoi speciale. Într-unul dintre unitățile nou inființate vor fi incluși și tinerii cu autism după ce împlinesc vârsta de 18 ani, pentru a le facilita trecerea de la stadiul de copil la cea de tânăr și mai apoi la adult.