Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
30 martie 2022

În linie dreaptă pentru începerea procesului de finanțare pentru Timișoara 2023

Centrul de Proiecte va începe în cursul acestei săptămâni procedura de finanțare a proiectelor care fac parte din Programul Cultural actualizat. Apoi, după ce va fi adoptată propunerea de modificare a OUG 42/2019, vor fi lansate apelurile de finanțare pentru extinderea Programului Cultural pentru anul 2023 din bugetul alocat de către Ministerul Culturii.
Foto: Narațiuni Sonore – Asociația Simultan (credit foto: Andreea Săsăran)

Au fost parcurse toate etapele necesare pentru a putea demara finanțarea programului cultural prioritar „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Validarea vine și din partea juriului european de monitorizare.

„Panelul de Experți consideră Programul Cultural actualizat ca fiind o mare realizare a noii Echipe Curatoriale. Analiza amănunțită a stadiului de dezvoltare a proiectelor din dosarul de candidatură inițial și actualizările necesare se bucură de aprobarea deplină a Panelului”, au transmis membrii juriului.

Experții de la Bruxelles încurajează echipa de implementare și toate părțile interesate – inclusiv autoritățile publice relevante – să continue proiectul, așa cum este planificat în prezent pentru succesul anului de Capitală Europeană a Culturii la Timișoara în 2023.

Juriul european de monitorizare, conform Deciziei nr. 445/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului, este cel care decide acordarea premiului Melina Mercouri, monitorizează și evaluează îndeplinirea criteriilor europene și a angajamentelor din dosarul de candidatură.

„Sunt încrezător că în toamnă Timișoarei îi va fi decernat premiul Melina Mercouri și suma aferentă pentru programul Capitală Europeană a Culturii. Le mulțumesc pentru munca făcută celor șapte curatori ai programului, colegilor mei de la Centrul de Proiecte și operatorilor culturali implicați în acest efort. Apreciez și contez în continuare pe colaborarea constructivă cu Ministerul Culturii și cu Consiliul Județean Timiș, cofinanțatori ai programului. Greul de abia acum începe”, a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În total 15 milioane de euro – 6 milioane euro în 2022 și 9 milioane euro în 2023 – sunt alocate de către Primăria Municipiului Timișoara pentru susținerea Programului Național „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Banii vor fi distribuiți structurilor cu rol de implementare: Centrul de Proiecte, instituțiile publice de cultură în subordinea Consiliului Local Timișoara și Asociația Timișoara 2021. Banii vor acoperi finanțarea programelor culturale și costurile de implementare.

Mai jos puteți descărca scrisoarea integrală primită de Centrul de Proiecte de la Panelul de Experți pentru acțiunea „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” a Uniunii Europene în versiunea română și engleză.


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?