Centrul de Proiecte
Timișoara
Noutăți
6 februarie 2024

Hello, European Capitals of Culture 2024!

Bad Ischl din Austria, Bodø din Norvegia și Tartu din Estonia sunt Capitale Europene ale Culturii. Cele trei orașe au început au dat startul unui an cultural cu momente speciale. De la concerte, spectacole, expoziții, fiecare dintre cele trei capitale ale culturii a adus în față elementele ei specifice.
Salzkammergut 2024

Salzkammergut 2024  a dar startul maratonului cultural pe 20 ianuarie. La ceremonia de deschidere a răsunat î cea mai veche formă de comunicare alpină, yodel-ul, cântat de corul format de 1000 de voci. I-a  urmat un spectacol de dans, concerte spectaculoase ale Conchitei Wurst, Camo & Krooked și suflătorii din fanfarele celor comunităților din regiunea Bad Ischl-Salzkammerguti. 

Sub sloganul Cultura este noua sare, 23 de municipalități din regiunea rurală alpină interioară Salzkammergut își unesc forțele pentru a oferi un program cuprinzător și bogat pentru anul Capitalei Europene a Culturii.


Tartu 2024

Între 26 ianuarie, Tartu 2024 a marcat deschiderea cu un spectacol plin de bucurie și culoare pe malul râului Emajõgi, cu spectacolul Suntem cu toții unul!”.  Artiști îndrăgiți, actori, dansatori și ansambluri au urcat pe scenă în cadrul acestui eveniment spectaculos. Petreceri au fost în întreg orașul pentru toate categoriile de vârstă, de la copii la seniori. 

Programul din acest an aduce 1.000 de evenimente pentru persoane de toate vârstele, prezintă povestea Artelor Supraviețuirii – cunoștințele, abilitățile și valorile care ne vor ajuta să ducem o viață bună în viitor. Tartu 2024 este versatil atât prin natura sa, cât și prin programul său. Pe de o parte, este o mare sărbătoare culturală care atrage vizitatori din Estonia și din străinătate, iar pe de altă parte, este o oportunitate de a include cât mai mulți oameni în stabilirea bazelor pentru o schimbare pe termen lung în Tartu și în sudul Estoniei.


Bodø 2024

În acest sfârșit de săptămână, Bodø 2024  a marcat începerea celui mai mare proiect cultural din ultimii 10 ani.  De pe scena din largul mării, cei 20.000 de participanți au admirat spectacole de arte performative, sunet și lumină. Un moment aplaudat de public în cadrul ceremoniei festive a fost un clip video plin de umor, care o înfățișa pe Regina Sonja, avântându-se într-o spectaculoasă cursă de schi vrednică de un acrobat al zăpezii. 

Bodø este prima Capitală Europeană a Culturii din regiunea arctică, dincolo de Cercului Polar. Pe parcursul acestui an vor avea loc 1.000 de evenimente, printre care se numără singura Bienală de Land Art din Europa, o mare sărbătoare cu ocazia Solstițiului de Vară, artă, film și teatru Sámi, un festival al libertății, o călătorie istorică de-a lungul căii ferate Nordland, un concert într-o peșteră scufundată, primul festival al luminii din Nordland și multe altele.

Timișoara a încheiat în mod simbolic anul 2023 în luna decembrie, cu peste 2.000 de evenimente la care au contribuit peste 900 de organizații și persoane fizice nu doar din Timișoara, ci și din mai multe orașe din România. Trei dintre evenimentele importante ale anului trecut: Deschiderea 2023,  Timișoara 2023.Celebrarea Orașului și Timișoara 2023 la nesfârșit au fost organizate de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. 


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?