Aproape 36.000 de spectatori de toate vârstele au participat la cele 601 proiecții de film și alte evenimente - concerte, spectacole de dans și teatru, conferințe, dezbateri - desfășurate la Cinema Victoria în ultimele 12 luni, urcând la peste 73.000 totalul celor care au frecventat sala în cei doi ani de la redeschiderea sa.
Remarcabil este că numărul de spectatori la Victoria a rămas aproape constant față de primul an, cu toate că din octombrie 2023 s-a redeschis și Cinema Timiș. Asta ne confirmă că publicul cinefil din Timișoara a crescut odată cu numărul cinematografelor, atras de programul diferit propus în fiecare sală, în loc să se împartă între ele.
– spune Ioana Dragomirescu, coordonatoarea echipei care administrează cinematografele, din cadrul Centrului de Proiecte.
Membru al rețelei Europa Cinemas de la finalul lui 2023, Cinema Victoria se concentrează pe cinematografia de autor, românească și europeană, fiind în același timp o sală deschisă spre comunitate și cu programe specifice orientate către diferite categorii de public, varietate care se regăsește și în weekendul aniversar.
Programul special începe vineri, 13 septembrie, cu Noaptea Albă a Filmului Românesc, devenită deja o tradiție. Trei producții autohtone recente și echipele lor ajung pentru prima dată la Timișoara, în exclusivitate la Victoria: de la 17:00 va fi proiectată comedia dramatică Unde merg elefanții, în prezența actriței Alice Cora Mihalache, de la 20:00, Ext.Mașină.Noapte, urmat de un Q&A cu regizorul Andrei Crețulescu și actorul Șerban Pavlu, iar de la 22:30, documentarul Cum să fiu mort, dacă-s viu?, alături de regizoarea Ilinca Călugăreanu.
Sâmbătă, 14 septembrie, va fi proiectat în cadrul seriei #CineMunte documentarul francez Leopardul zăpezilor / La Panthère des Neiges, prezentat la Cannes și în numeroase alte festivaluri internaționale, care urmărește aventura fotografului naturalist Vincent Munier și a scriitorului Sylvain Tesson în căutarea leopardului zăpezilor pe platourile înghețate ale Tibetului. Proiecția, prezentată în parteneriat cu Institutul Francez, va fi însoțită de o dezbatere cu fotograful timișorean Cristian Ilea, care va și expune câteva fotografii cu animale sălbatice în foaierul cinematografului. Seara continuă cu premiera mult așteptatului Forme de bunătate / Kinds of Kindness, în care regizorul Yorgos Lanthimos îi readuce pe marile ecrane pe Emma Stone și Willem Dafoe.
Duminică, 15 septembrie, este ziua dedicată filmelor de patrimoniu. De la ora 17:30 un nou episod din Cinemateca Itinerantă le oferă spectatorilor ocazia unică să revadă pe ecran mare primul film din celebra trilogie Moromeții, semnată de Stere Gulea: cel din 1987, cu Victor Rebengiuc în rolul principal. Programul weekendului se încheie cu o proiecție a dramei În plin soare / Plein Soleil, din 1960, cu regretatul Alain Delon într-unul dintre primele și cele mai memorabile roluri ale carierei, la o lună după decesul său.
Micii spectatori au parte și ei de un program aniversar la Cinema Victoria. Vineri, de la ora 10:00, pot veni la prima proiecție cu clasa din noul an școlar, unde îl vor cunoaște pe Leo, Marele Inventator, nimeni altul decât Leonardo da Vinci. Sâmbătă, de la 15:00 toată familia se poate bucura de aventurile lui Dumbo – în regia lui Tim Burton - un omagiu adus mascotelor cinematografului, elefănțica Victoria și puiul ei, Victoraș. Iar duminică după-amiază, sunt invitați la un spectacol de operă pentru copii, realizat de trupa Fascinația Sunetului, despre celebra Mary Poppins.
Programul detaliat al weekendului 13-15 septembrie și biletele se găsesc pe site și pe paginile de Facebook și de Instagram ale cinematografului.
Acesta este doar începutul unei toamne cinematografice foarte bogate la Timișoara. În weekendul 11-13 octombrie este rândul Cinema Timiș să propună un program aniversar, cu ocazia împlinirii primului an de funcționare, urmând ca până la finalul toamnei să se redeschidă și Cinema Studio.